Англійська компанія видаватиме кредити українцям

Понеділок, 16 липня 2007, 11:41

Англійська компанія Provident Financial виходить на український ринок споживчого кредитування.

В Україні компанія буде працювати через агентську мережу, видаючи кредити й приймаючи оплату в рахунок їх погашення вдома.

Зараз PF займається підготовкою документів для їхньої подачі в регулюючі відомства України.

PF надає кредити на невеликі суми на різноманітні споживчі потреби, наприклад, на відпустку, весілля, ремонт побутової техніки. Особливість роботи компанії - надання кредитів через агентську мережу (у Великобританії вона нараховує 11,5 тис. чоловік): агент PF видає кредит клієнту вдома, після чого раз на тиждень приходить за його оплатою.

Реклама:

Зараз PF реорганізується у дві компанії, одна з яких буде працювати у Великобританії, а інша - International Personal Finance - за кордоном.

Нова стратегія, по оцінках кредитних установ, на першому етапі буде дуже витратною.

"У них немає клієнтської бази, а купити її ніяк не можна, тому їм треба буде проводити масштабну рекламну кампанію", - говорить фінансовий директор компанії "ПростоФінанс" Сергій Сокунов.

"Це досить витратний проект, тому що необхідно буде організувати інкасацію для доставки грошей, - вважає голова правління кредитної спілки "Перший кредитний альянс" Олена Крижановська. - Крім того, агентові знадобиться приходити за кредитом кілька разів, якщо людини не буде вдома, або в неї не буде грошей".

Також PF необхідно буде укладати договори з охоронними фірмами, щоб запобігти випадкам шахрайства й забезпечити безпеку агентів.

Додатковим ризиком для PF стане проблема неповернень споживкредитів, особливо якщо агенти будуть видавати кредити своїм неплатоспроможним знайомим і сусідам.

Експерти не виключають, що якщо технології PF спрацюють в Україні, то місцеві кредитні установи можуть наслідувати її приклад. "Збір відсотків кур'єрською службою - це дуже цікаве нововведення, і, якщо воно піде, українські фінансові компанії почнуть запроваджувати таку ж практику", - висловила впевненість Олена Крижановська.

Provident Financial заснована в 1880 році у Великобританії (зараз - 1,52 млн клієнтів). Компанія представлена в Польщі, Чехії, Угорщині, Словаччині, Румунії й Мексиці (разом - 1,775 млн клієнтів). На 1 січня 2007 року її прибуток до оподатковування становив 192 млн. фунтів.

"Економічна правда" за матеріалами Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!