"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія відмовиться від українських радарів

Четвер, 12 липня 2007, 10:21 -

Росія вирішила відмовитися від використання радіолокаційних станцій в Україні, утримання яких щорічно вимагає з бюджету 1,3 млн. дол.

Як пише російська газета "Ведомости", уряд РФ вніс у Держдуму законопроект про денонсацію міжурядового договору з Україною про засоби СПРН і контролю космічного простору.

У пояснювальній записці говориться, що ресурс станцій вийшов у 2005 р., до того ж станції в Севастополі заважають працювати перешкоди від побутових і радіоустроїв, а в Мукачево часто відключають електроенергію.

Як вважають в уряді РФ, щоб безпека Росії не постраждала, військові будуть опиратися на РЛС в Іркутську, Мурманську, Печорі та споруджувані нові станції типу "Воронеж-ДМ" у Лехтусі та Армавірі.

Реклама:

За словами представника Космічних військ Росії, внесення в Думу даного законопроекту свідчить про упевненість військових у тому, що відмова від інформації з цих станцій не зашкодить обороноздатності.

Джерело видання в Міноборони нагадує, що українська сторона не раз порушувала питання про підвищення російських виплат, а в 2005 р. пропонувала американцям використовувати ці об'єкти.

У той же час, експерт київського Центру аналізу армії, конверсії і роззброювання Валентин Бадрак вважає, що відмова Росії від українських станцій призведе до їх закриття.

У свою чергу, експерт вашингтонського Інституту світової безпеки Іван Сафранчук каже, що в технічному плані проблем для обороноздатності Росії відмова від угоди не принесе, але українська влада можуть використовувати цей факт для тиску на Росію при перегляді угод про базування Чорноморського флоту в Криму.

На думку українського політолога Віктора Небоженко, найближчим часом статус Чорноморського флоту навряд чи буде переглянутий, але в майбутньому Україна може підняти це питання.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: