"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров: Прогноз інфляції на цей рік залишиться на рівні 7,5%

Четвер, 12 липня 2007, 11:42

Уряд України не планує змінювати прогноз інфляції 2007 року на рівні 7,5%, не дивлячись на сплеск до 2,2 % з 0,6 % у травні, заявив сьогодні перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров.

"Червень не показовий, він не формує рік, тому ми ухвалили рішення не змінювати цифру за роком 7,5%, більше того виходити на нижчий показник", - сказав Азаров на брифінгу після закінчення засідання уряду.

Через червневий сплеск загальний показник зростання споживчих цін із початку року зріс до 4,2 відсотка порівняно з 2,9 відсотка за аналогічний період минулого року.

Реклама:

Згідно з даними Держкомстату, стрибок інфляції в червні пов’язаний в основному з подорожчанням продовольства, зокрема хліба, хлібобулочних виробів і круп, а також овочів і цукру, які займають основну частину в споживчому кошику.

За словами Азарова, завдяки заходам уряду, прийнятим для забезпечення внутрішнього ринку зерном і борошном, а також сезонному наповненню ринку овочами, динаміка інфляції повинна сповільнитися подальшими місяцями.

Він сказав, що плановане урядом поквартальне підвищення зарплат бюджетникам і соціальних виплат із бюджету не призведе до незапланованого зростання інфляції. "Всі ці підвищення - всі ці виплати у нас заплановані в бюджеті", - сказав Азаров.

Раніше аналітики висловили думку, що уряду важко буде утримати інфляцію в прогнозованих параметрах, оскільки окрім подорожчання хліба у зв’язку з очікуванням низького врожаю, політичної нестабільності через майбутні позачергові вибори, країна ще постійно зіштовхується з подорожчанням енергоносіїв, що впливає на вартість комунальних послуг. Українські аналітики прогнозують на 2007 рік інфляцію в діапазоні 9,5-10,0% порівняно з 11,6% минулого року.

Корреспондент.нет з посиланням на Reuters

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!