"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Соціалісти майже витіснили Григорішина з "Турбоатому"

Четвер, 12 липня 2007, 14:24 -

Акціонери ВАТ "Турбоатом" 28 серпня розглянуть питання обрання нового генерального директора і зміни складу наглядової ради і ревізійної комісії. Про це йдеться в оприлюдненому днями порядку денному зборів.

Також на обговорення винесені питання про затвердження фінансової звітності і розподіл прибутку В АТза 2006 рік, ухвалення нових редакцій статуту і положення про наглядову раду і дирекцію "Турбоатома" і переході на бездокументну форму випуску акцій. Зокрема, пропонується призначити хранителем Мегабанк (Харків), депозитарієм - ВАТ "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС).

Крім того, "Турбоатом" 11 липня повідомив про зміну Фондом держмайна наказами від 6 і 9 липня своїх представників в наглядовій раді ВАТ: замість Миколи Лисенко і Миколи Литвиненка новими представниками держави в спостережну раду  введені директор департаменту ФДМ Володимир Кузнецов і начальник відділу ФДМ Олег Мусієнко.

Як повідомляє сьогодні "Комерсант-Україна", таким чином, в спостережній раді Фонд держмайна зараз представляють п'ять чоловік, а аффільовані з "Енергетичним стандартом" Костянтина Григорішина структури – тільки один.  У прес-службі ФДМ заявили, що рішення було ухвалене на підставі нового закону "Про підприємницьку діяльність", згідно з яким власник більше 75% акцій може міняти членів наглядової ради підприємства.

Реклама:

Довідково: "Турбоатом" - одне з найбільших в світі турбобудівельних підприємств. Здійснює повний цикл виробництва: проектування, виготовлення, постачання, наладку і фірмове обслуговування турбінного устаткування для всіх типів електростанцій. Підприємство завершило 2006 рік з чистим прибутком 22,206 млн. грн., що на 11% більше, ніж в 2005 році.

З весни 2007 року триває конфлікт навколо керівництва підприємства, пов'язаний з наказом ФДМ від 24 квітня про призначення глави спостережної ради Мегабанку Віктора Суботіна виконуючим обов'язки гендиректора "Турбоатома" замість Євгена Белінського.

Господарський суд Харківської області 3 липня визнав незаконним наказ ФДМУ за позовом ТОВ "Компанія по управлінню активами "Сварог Ессет Менеджмент", що входить в структуру компаній, підконтрольних російському бізнесменові Костянтину Григорішину, який, у свою чергу, контролює близько 14% акцій "Турбоатома". ФДМ має намір оскаржити дане рішення в апеляційній інстанції.

На останніх зборах акціонерів "Турбоатома", що почалися 20 червня і завершилися 3 липня, акціонери не змогли вибрати нового генерального директора замість Анатолія Бугай ця, котрий перейшов з цієї посади до ВР. Проти призначення Белінського (креатура Григорішина) на цю посаду проголосували акціонери і їх представники, яким сумарно належить 83,78% акцій суспільства, а "за" власники 0,22% акцій. 24 квітня виконуючим обов'язки генерального директора став Віктор Субботін (креатура СоцПУ).

Юрист адвокатської фірми "Грамацький і партнери" Ігор Реутов додає, що, оскільки ФДМ володіє 75,22% акцій, після зборів акціонерів вже ніхто з міноритарних акціонерів не зможе довести незаконність призначення нового генерального директора.

Уряд в березні 2007 року доручив ФДМ передати повноваження з управління державним пакетом акцій "Турбоатома" концерну "Укратомпром", який об'єднає підприємства атомно-промислового комплексу.

Раніше Міністерство промислової політики і група "Енергетичний стандарт" виступали за передачу 75,22% акцій "Турбоатома" концерну "Укренергомаш", який ще не створений, але згідно планам має бути підпорядкований Мінпромполітики. Фонд держмайна і Мінпаленерго, навпаки, наполягали на передачі акцій концерну "Укратомпром".

"Економічна правда" за матеріалами "Комерсант-Україна" та "Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: