"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Менеджерів "Укррічфлоту" хоче посадити за ґрати комісія Азарова?

Четвер, 12 липня 2007, 14:38

Як стало відомо, Державна комісія з коштовних паперів (ДКЦПФР) прийшла до висновку, що керівництво "Укррічфлоту", найбільшої судноплавної компанії в Україні, в 2001 році допустило порушення при скупці акцій компанії в міноритаріїв.

Незважаючи на давнину подій, рішення комісії може стати приводом для порушення кримінальної справи відносно топ-менеджерів компанії та привести до змін у складі акціонерів "Укррічфлоту", пише Коммерсант-Украина.

Про те, що ДКЦПФР виявила порушення в процедурі скупки акцій АСК "Укррічфлот" у міноритаріїв, розповів секретар Міжвідомчої комісії з питань протиправних поглинань і захоплення підприємств, член ДКЦПФР Володимир Петренко.

"У ході перевірки комісія встановила, що представники правління "Укррічфлоту" протягом двох років (з 2001 року) скуповували акції компанії без рішення загальних зборів. Це порушення, зловживання", - відзначив Петренко.

Реклама:

"Якщо в результаті розслідування ми доведемо факт порушення законодавства, то справу буде передано в Генеральну прокуратуру", - заявив Петренко.

Директор з економічних питань і стратегічного розвитку АСК "Укррічфлот" Олексій Солдатов повідомив, що з 5 по 25 червня комісія проводила позапланову перевірку компанії й виявила порушення в діях керівництва "Укррічфлоту" при скупці акцій у міноритаріїв.

Ініціатор перевірки - народний депутат 5-го скликання Алла Олександровська (фракція КПУ) - розповіла, що зажадала перевірити законність транзакцій у компанії, оскільки стурбована ситуацією, що склалася. Від докладніших коментарів Олександровська відмовилася.

Солдатов уважає, що обвинувачення держкомісії необґрунтовані й висунуті в інтересах міноритарних акціонерів.

"Рішення про викуп акцій приймалося на загальних зборах, у яких брало участь близько 80 відсотків акціонерів "Укррічфлоту". На зборах був також затверджений бюджет для викупу акцій", - говорить він. Керівництво "Укррічфлоту", за його словами, уже звернулося до Господарського суду Києва з вимогою анулювати акт перевірки ДКЦПФР.

Компанія була акціонована на початку 90-х років. На відкритих аукціонах, які проходили в 1993-1996 роках, її акції обмінювалися на приватизаційні майнові сертифікати громадян.

"У результаті в "Укррічфлоту" з'явилося тоді близько 200 тисяч міноритарних власників. І хоча до початку 2001 року їхня кількість зменшилася, проведення загальних зборів залишалося завданням неймовірної складності. Тоді рішення про викуп акцій "Укррічфлоту" було прийнято на зборах членів правління", - повідомило джерело в компанії.

Після початку скупки акцій, за словами джерела, представники топ-менеджменту компанії ініціювали створення товариств із обмеженою відповідальністю, до статутного фонду яких були передані активи різних підприємств. В 2003-2005 році їхні акції були виміняні на акції "Укррічфлоту".

"Через ці структури нинішні керівники компанії контролюють порядку 70 відсотків її акцій", - повідомило джерело.

Втім, цю інформацію представники "Укррічфлоту" спростовують.

"Опосередковано президент "Укррічфлоту" Павло Підлісний має не більше 1,5 відсотка акцій компанії, а пакети віце-президента Михайла Антипенка й комерційного директора Михайла Чубая - і того менше, інше належить членам трудового колективу", - заявив Солдатов.

Акціонерна судноплавна компанія "Укррічфлот" створена в 1992 році. Її чистий прибуток в 2006 році склав 24,33 млн грн. 20,8% акцій контролює ТОВ "Річфлотсервіс", 19% - ЗАТ "Інвест-Транс", 16,2% - ЗАТ "Трудовий колектив АСК "Укррічфлот", 14,8% належать Укрексімбанку, 29,2% - фізичним особам.

За словами юридичного радника компанії "Сократ" Дениса Кузнєцова, якщо Держкомісія доведе, що рішення про скупку акцій приймалося представниками керівництва "Укррічфлоту", а не на загальних зборах, це може стати приводом для звернення зацікавлених осіб у правоохоронні органи й порушення кримінальної справи стосовно представників топ-менеджменту компанії.

"Якщо вину буде доведено, вони можуть бути позбавлені волі на термін від трьох до п'яти років", - говорить він.

Рішення про подальші дії державних органів у відношенні "Укррічфлоту" буде прийнято на засіданні Міжвідомчої комісії з питань протиправних поглинань і захопленню підприємств у п'ятницю. "Справа "Укррічфлоту" - одне з ключових, воно перебуває на контролі в Миколи Азарова", - повідомили 11 липня в комісії.

Нагадаємо, 14 лютого 2007 року Кабмін на своєму засіданні прийняв рішення про створення Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств. Комісію очолив перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!