Закордонні експерти підтримали кодекс Азарова

Вівторок, 10 липня 2007, 10:20

Зарубіжні експерти позитивно оцінюють існуючий проект Податкового кодексу України.

Радник Європейської комісії з питань податкової політики Сібрен Кноссен на зустрічі з представниками Мінфінану зазначив, що в наявному проекті Податкового кодексу вдалося сумістити міжнародні стандарти з національними особливостями.

"Ми були вражені, наскільки це уніфікований і структурований документ", - зазначив Кноссен.

Водночас він підкреслив, що яким би збалансованим не був проект Податкового кодексу, його ухвалення мало що принесе економіці, якщо не будуть забезпечені ефективність і прозорість процесу адміністрування податків.

Реклама:

Крім того, Кноссен вважає, що в Україні для створення, як ефективного процесу стягування податків, так і комфортних умов для ведення бізнесу, необхідно забезпечити високий рівень довіри між платником податків і податковими органами.

Водночас, президент Міжнародного податкового й інвестиційного центру Денієл Вітт зазначив, що саме зараз Україні час перейняти європейський досвід у сфері податків.

"Політика абсолютних пільг закінчилася, і це "нова ера"... Але той світанок, який я назвав "новою ерою", вимагає збалансованої податкової системи", - сказав він.

Він вважає, що в Україні необхідно створити бізнес-середовище, всі суб`єкти якої працюватимуть у рівних умовах, від чого виграють як вони самі, так і все суспільство.

У свою чергу, заступник міністра фінансів Тетяна Єфіменко підкреслила, що проект Податкового кодексу готувався в умови стрімкого економічного зростання, і норми, які в ньому містяться, направлені на стимулювання розвитку бізнесу, забезпечення інвестиційної привабливості держави і, відповідно, забезпечення високих темпів зростання економіки.

За словами Єфіменко, при підготовці документа особлива увага приділялася вирішенню проблем, пов`язаних з податком на додану вартість, і зокрема питанням його відшкодування.

Щодо удосконалення процесу відшкодування ПДВ директор Департаменту податкової і митної політики Міністерства фінансів України Сергій Чекашкін повідомив, що проект Податкового кодексу надає деякі преференції в термінах відшкодування податку суб`єктам господарської діяльності, які є експортерами, діяльність яких носить сезонний характер (сільгоспвиробники), або ж здійснюють капітальні інвестиції.

Так, для таких суб`єктів госпдіяльності відшкодування ПДВ проводитиметься протягом максимум двох місяців.

Чекашкін також повідомив, що є ще одна група суб`єктів госпдіяльності, щодо яких має бути проведене відшкодування ПДВ, так звані "всі інші". Підприємства, які увійшли до цієї групи, можуть одержати належне їм відшкодування податку протягом одного року.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!