"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Новим главою МВФ вибрали соціаліста, якого висунув Саркозі

Вівторок, 10 липня 2007, 14:20

Міністри фінансів 27 країн ЄС на зустрічі в Брюсселі підтримали кандидатуру французького економіста Домініка Стросс-Кана на пост глави Міжнародного валютного фонду.

Як повідомив офіційний представник головуючої в ЄС Португалії, запропонована Ніколя Саркозі кандидатура Стросс-Кана зустріла "широку підтримку" європейських міністрів.

Рішення щодо кандидатури глави МВФ можна вважати прийнятим після того, як Польща зняла кандидатуру свого колишнього прем'єр-міністра Марека Белька.

Відповідно до існуючої між США та країнами ЄС домовленості, МВФ традиційно очолюють європейські економісти, тоді як голову Світового банку вибирають США.

Реклама:

Вакансія у МВФ відкрилася після рішення його нинішнього глави - іспанця Родріго Рато - піти у відставку вже в жовтні цього року.

Минулого тижня новий президент Франції Ніколя Саркозі заявив в інтерв'ю французькому Journal du Dimanche, що рекомендує на цей пост Домініка Стросс-Кана, який раніше займав пост міністра фінансів Франції.

7 липня прес-секретар уряду Німеччини Торстен Альбіг заявив, що кандидатура Стросс-Кана може бути затверджена міністрами фінансів семи найбільших країн ЄС уже в цей вівторок і це "прекрасна кандидатура" для ЄС.

Домінік Стросс-Кан пішов зі свого поста у зв'язку з поразкою на виборах соціалістичної партії, яку він представляв в уряді Франції.

Вперше МВФ - досить консервативний і праволіберальний інститут, може очолити соціаліст.

Ніколя Саркозі, коментуючи кандидатуру Стросс-Кана, був змушений заявити ЗМІ не без певного роздратування: "Що ж, мені варто позбавити Францію кандидата на пост глави МВФ, якщо він соціаліст? Я ж можу бути президентом всіх французів".

Втім, призначення Домініка Стросс-Кана главою МВФ напевно буде підтримано країнами третього світу, які давно вимагають розширення своєї участі в управлінні МВФ і Світовим банком.

"Економічна правда" за матеріалами "Ґазєта.ру"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!