Наша пісня гарна й нова: Януковичі заквотували експорт зерна до жовтня

Середа, 20 червня 2007, 14:05 -

Уряд України запровадив квоти на експорт пшениці, жита, кукурудзи і ячменю в третьому кварталі 2007 року в розмірі 3 тис. тонн на кожну культуру, повідомив віце-прем'єр-міністр з питань аграрної політики Віктор Слаута.

"На продовольчу пшеницю й жито, кукурудзу і ячмінь запроваджуються квоти по 3 тис. тонн на період до 1 жовтня", - сказав він на прес-конференції за підсумками засідання уряду в Києві в середу.

Віце-прем'єр підкреслив, що таке рішення не повинно викликати протидію з боку експортерів, тому що їм надано право до 1 липня вивести накопичені партії зерна торішнього врожаю.

"Експортери до 1 липня мають можливість розібратися зі своїм зерном", - відзначив Слаута.

Реклама:

Як повідомлялося, на початку червня 2007 року уряд доручив Міністерству економіки та Міністерству аграрної політики невідкладно розробити й внести на розгляд Кабінету міністрів проект постанови про зупинку експорту зерна до завершення формування державних і регіональних запасів зерна в розмірах, установлених урядом на 2007/2008 маркетинговий рік.

Кабмін відзначав, що такі заходи обумовлені аномально жаркою погодою в травні, відсутністю опадів протягом 40-50 днів, що призвело до зниження запасів продуктивної вологи в більшості областей степової та лісостепової зони до рівня у два-три рази нижчого за звичайний. Найбільше постраждали Крим, Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька, Кіровоградська, Донецька, Луганська, Дніпропетровська й Черкаська області, ситуація в яких характеризувалася як надзвичайна.

Український уряд восени 2006 року запровадив ліцензування й квотування експорту зернових. Пізніше експортні квоти були скасовані. У зв'язку із введенням квотування експорту зерна Україна була піддана критиці з боку зернотрейдерів і ряду країн, з якими вона веде переговори про вступ до СОТ.

"Економічна правда" за матеріалами "Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: