Абсолютна більшість старшокласників думають про хабар при вступі до вузу

Середа, 20 червня 2007, 16:14

В Україні близько 40% старшокласників готові дати хабара, щоб вступити до вузу, ще 20 % розмірковують - робити це чи ні.

Про це йдеться в аналітичній доповіді "Про стан корупції в освіті України", яку було представлено у середу польською неурядовою організацією "Форум - Інтеграція - Демократія - Європа" разом із центром прикладної політики "Стратагема".

Для складання даної доповіді проводилося опитування експертів (58 чоловік), які в основному працюють у гуманітарній сфері - є викладачами різних (як державних, так і приватних) вузів.

Директор центру прикладної політики "Стратагема" Юрій Романенко підкреслив, що на сьогоднішній день в Україні система освіти від верху до низу пронизана авторитарним характером.

Реклама:

За його словами, на сьогоднішній день сума хабарів у сфері освіти становить $300 млн. Зокрема, щоб вступити на контрактну форму навчання в Київський інститут міжнародних відносин, необхідно заплатити близько 10 тис. доларів.

На думку більшості експертів (65%), основним мотивом для дачі хабара є бажання одержати вищу освіту. Причиною, через яку викладачі або посадові особи вузів хабарничають, на думку експертів, є низька зарплата працівників освіти.

У той же час тільки 10% опитаних експертів вважають, що зовнішнє тестування випускників дозволить уникнути хабарництва в системі освіти.

На думку експертів, щоб вийти із цієї ситуації, необхідно, зокрема, підвищити зарплату викладачам і вчителям, розробити й запровадити діючу систему кримінальної відповідальності за хабарництво, при цьому не тільки за одержання, але й за дачу хабарів, залучати до роботи з корупцією медіа-ресурси, запроваджувати різні антикорупційні програми, проводити широкомасштабні інформаційно-освітні кампаній тощо.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!