Найбільша світова біржа запрошує українські компанії на IPO

Четвер, 14 червня 2007, 10:46 -

Вчора виконавчий директор NYSE Euronext Мартіна Шарбоньє заявила, що біржа має намір ввести на свій майданчик українські компанії для проведення первинних розміщень акцій (IPO).

За її словами, перевагою NYSE Euronext перед основним європейським конкурентом - Лондонською фондовою біржею (LSE) - є ширший пул американських і європейських інвесторів.

Експерти зазначають, що основними претендентами на проведення IPO на біржі є великі українські фінансово-промислові групи, але їхній доступ до біржі буде ускладнений жорсткими правилами лістингу.

Трансатлантична біржа NYSE Euronext створена 8 квітня 2007 року шляхом злиття NYSE Group (США) і Euronext N.V. (Франція).

Реклама:

Капіталізація компаній, які котируються на NYSE Euronext, за підсумками I кварталу склала 28,5 трлн дол., середній щоденний обсяг торгів - 123,4 млрд. дол. Біржа забезпечує торги акціями більш ніж 4 тис. компаній з 55 країн світу. Фондовий майданчик має чотири рівні лістингу акцій - по два на NYSE і Euronext.

Раніше жодна українська компанія не розміщалася на NYSE Euronext. Підприємства проводили IPO на Лондонській, Франкфуртській (Deutsche Borse) і Варшавській (WSE) біржах - компанії Астарта, Укрпродукт, Т.М.М., ХХІ століття, Ferrexpo AG.

NYSE Euronext планує співпрацювати з українськими компаніями в сфері проведення їхнього IPO і приватизації акцій великих держкомпаній (нагадаємо, раніше Фонд держмайна заявив про намір розмістити 37,86% акцій Укртелекому на LSE - головному конкуренті NYSE Euronext у Європі).

Експерти стверджують, що зараз претендентами на проведення IPO на NYSE Euronext можуть бути тільки великі фінансово-промислові групи України, але, на думку брокера ІК Конкорд Капітал Настасії Назаренко, вимоги об’єднаного фондового майданчику більш жорсткі в частині надання інформації про власників і побудову системи менеджменту компаній, ніж у Лондоні.

"Таке (IPO) можуть собі дозволити "Метінвест", СКМ, "Інтерпайп" - сказала брокер. - Але все-таки, думаю, перевагу буде віддано лондонському майданчику, тому що навіть російські компанії схильні робити IPO у Лондоні".

"Економічна правда" за матеріалами Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: