Уго Чавес обвалив фондовий ринок Венесуели

Субота, 5 травня 2007, 19:37

Основний індекс венесуельського фондового ринку впав на 2,74% після того, як президент країни Уго Чавес оголосив про намір націоналізувати банки.

При цьому індекс фінансових компаній опустився на 3,12%.

Лідерами падіння стали банки BBVA Banco Provincial (-4,5%), що належить іспанському Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, а також Mercantil Servicios Financieros CA (-3,6%) і Venezolano de Credito (-1,3%).

Реклама:

Експерти прогнозують, що, якщо Чавес виконає свою погрозу, банки можуть почати зазнавати збитків, тому що вони можуть потрапити до рук людей, які не спеціалізуються на банківській справі.

Чавес звернувся до банків напередодні. При цьому венесуельський лідер уточнив, що націоналізація може і не відбутися, якщо ці компанії стануть працювати в "державних інтересах". Для цього приватні банки повинні в пріоритетному порядку і за низькими ставками фінансувати промисловість країни, а Ternium-Sidor - постачати на внутрішній ринок свою продукцію за низькими цінами. В іншому випадку націоналізовані банки будуть "працювати на благо розвитку країни, а не займатися фінансовими спекуляціями і зароблянням надприбутків".

Раніше Венесуела повідомила про плани з виходу з Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Всесвітнього банку. "Венесуелі більше не доведеться звертатися до Вашингтона, ні до Всесвітнього банку, ні до МВФ, ні до кого-небудь ще", - заявив Чавес.

Нагадаємо також, що 2 травня 2007 року. Чавес оголосив, що держава взяла під свій контроль останні нафтові родовища, що розроблялися приватними компаніями. У січні 2007 президент Венесуели підписав декрет про націоналізацію нафтових родовищ у басейні ріки Оріноко. Відповідно до документа, іноземні компанії до 1 травня 2007 повинні були продати національній нафтовій компанії Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) частку в розмірі не менше 60% у проектах з видобутку нафти. З цими умовами погодилися BP Plc, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Total SA і Statoil ASA. Лише ConocoPhillips дотепер не погодилася з умовами, висунутими венесуельським урядом. У цьому зв’язку влада вже пообіцяли експропріювати активи компанії в країні.

Коррєспондєнт.нет

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!