Через антиестонську кампанію Росія може не вступити до СОТ

П'ятниця, 4 травня 2007, 11:56

Видання The European Voice оприлюднило зміст секретного документу, погодженого Єврокомісією, секретаріатом Ради міністрів і апаратом президента Німеччини. Мова в ньому йде про можливе блокування Євросоюзом вступу Росії до СОТ, якщо остання не піде назустріч вимогам ЄС у ключових питаннях.

За даними The European Voice, європейські чиновники, зокрема, незадоволені антиестонською кампанією, яку проводять в Росії.

18 травня в Самарі повинен відбутися саміт Євросоюзу та Росії. На ньому представники Євросоюзу мають намір заявити президентові Владіміру Путіну, що членство у СОТ не може бути надано Росії при збереженні торговельних розбіжностей.

У документі говориться, що "двосторонні проблеми" можуть бути причиною "серйозного вповільнення" процесу приєднання Росії до СОТ.

Реклама:

У числі таких проблем видання перераховує відмова Польщі підписати політико-економічну угоду до зняття заборони на ввезення польського м'яса до Росії, вимогу Литви відновити поставки російської нафти в країну, а також антиестонську кампанію, почату після рішення керівництва прибалтійської держави про перенесення пам'ятника Воїну-визволителю.

Єврокомісари також закликали російську владу приділити особливу увагу захисту представників іноземних делегацій, тому що посольство Естонії в Москві протягом тижня було оточено громадянами, які протестують проти перенесення пам'ятника. Естонія вже запросила негайної допомоги у Євросоюзу.

Двосторонню угоду про вступ до СОТ Росія підписала з ЄС в 2004 році. В 2007 глава Мінекономрозвитку Ґєрман Ґрєф пообіцяв домогтися приєднання країни до торговельної організації під кінець року. Аналогічні прогнози російські чиновники роблять уже кілька років підряд.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!