НАРЕШТІ: НБУ зобов’язав банки повідомляти про сукупну вартість кредиту

Четвер, 31 травня 2007, 11:29

Національний банк зобов’язав банки надавати споживачам інформацію про умови кредитування та сукупну вартість кредитів.

Як повідомив НБУ в телеграмі до банків, правила надання інформації про сукупну вартість кредиту затверджені постановою Нацбанку №168, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції 25 травня та набуває чинності з 5 червня 2007 року.

Відповідно до постанови, правила вводяться з метою запобігання заподіяння споживачам моральної або матеріальної шкоди через надання свідомо недостовірної або неповної інформації.

"Правила регулюють порядок надання банками споживачеві повної, необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про сукупну вартість споживчого кредиту (кредиту на поточні потреби, кредиту в інвестиційну діяльність, іпотечного кредиту) з урахуванням процентної ставки по ньому, вартості всіх супутніх послуг, а також про інші фінансові зобов'язання споживача, пов'язані з одержанням, обслуговуванням і погашенням кредиту ", - відзначається в документі.

Реклама:

Відповідно до постанови, банки зобов'язані забезпечувати дотримання цих правил у випадку поширення інформації про послуги з надання кредитів, під час укладання кредитних договорів, у випадку усних або письмових звернень споживачів.

У документі також відзначається, що перед укладенням кредитного договору банки зобов'язані надати споживачеві в письмовій формі, зокрема, інформацію про ймовірну суму кредиту; строк, на який кредит може бути отриманий; мету, на яку кредит може бути використаний; про форму й вид його забезпечення; типи процентної ставки (фіксована, плаваюча й т.п.).

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!