Металурги заробляють до $500 на тонні металу - експерти

Середа, 30 травня 2007, 12:45

Експерти металургійного сектору України вважають, що підвищення ціни природного газу за рахунок витрат на зберігання не відіб'ється на фінансових показниках металургійних підприємств. Таку думку експерти висловили в інтерв'ю кореспондентові УНІАН.

Зокрема, віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко сказав, що "на сьогоднішній день маржа для продукції українських металургійних підприємств становить від 200 до 550 доларів за тонну. Причому ця ситуація характерна не тільки для традиційно привабливих зовнішніх ринків, але й для внутрішнього. За два останніх місяці ціна на чорний металопрокат в Україні виросла більш ніж на 500 грн. й у роздрібних операторів перевищує 800 доларів".

"Не бачу причин для занепокоєння металургів. Більше того, український ГМК у нинішніх умовах має преференції навіть перед російськими колегами, оскільки за рахунок транспортного плеча й кращого доступу до великих портових вузлів виграє порядку 100 доларів на кожній тонні експортної продукції", - додав він.

При цьому він відзначив, що "додаткові ж витрати, пов'язані з додаванням до вартості газу, що поставляється підприємствам ГМК, вартості послуг з його зберігання приведе до збільшення собівартості на соті частки відсотка. Тобто, галузь, з урахуванням декларованої рентабельності більшості підприємств ГМК в 14-17%, їх навіть не помітить. Якщо ж урахувати, що експерти оцінюють реальну рентабельність галузі в 30-50%, то включення в ціну газу витрат на його зберігання ГМК навіть не відчує".

Реклама:

Крім того, за його словами, днями президент Віктор Ющенко в черговий раз заявив (на зустрічі з іноземними журналістами), що він виступає за те, щоб Україна одержувала газ за світовими цінами (аналогічним чином стягуючи плату за транзит). "Так що українським підприємствам ніщо не заважає поступово вчитися вибудовувати фінансові пріоритети в умовах хоча б мінімального наближення до світових цін, не стогнучи із приводу кожного мізерного підвищення".

Також Іщенко додав, що "у цілому проблема є надуманою, а конфлікт між підприємствами ГМК і постачальниками газу штучно роздмухують бізнес-групи, які до останнього часу декларували підозріло низьку рентабельність своєї роботи (наприклад, для Алчевського меткомбінату цей показник у першому кварталі 2007 року становить 4,1%)".

У свою чергу, як відзначив аналітик ТОВ "Український фондовий центр" (UFC Capital) Володимир Ланда, "рівень рентабельності, що декларується українськими підприємствами, останнім часом трохи зріс. Ми пов'язуємо це з тим, що українські металургійні компанії з ряду причин намагаються стати більш публічними. У той же час, якщо металурги приховують частину свого прибутку, це є порушенням законодавства, так що говорити про подібні факти можна лише при відповідних судових рішеннях. Наскільки мені відомо, останнім часом відповідних рішень винесено не було".

"Газ є важливою, але не основною сировиною для металургійних компаній. Його частка в структурі витрат металургійних компаній відрізняється залежно від способу виробництва сталі. Так, найбільшу роль газ грає на підприємствах, що мають значні обсяги виробництва мартенівської сталі. Приміром, Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча заявляє про 2,5%-ву частку газу в структурі собівартості продукції, тоді як в "Mittal Steel Кривій Ріг" цей показник перебуває на рівні 1%", - відзначив він.

При цьому він додав, що "у компаній, що відмовилися від мартенівського виробництва, таких як Єнакіївський металургійний завод, природний газ займає лише частки відсотка у вартості готової продукції".

Як повідомляв УНІАН, Федерація металургів України заявила, що ЗАТ "Укргаз-Енерго" з 1 травня 2007 року підвищило ціну газу, що поставляється металургійним підприємствам, на 24 грн. - до 1000,99 грн. за 1 тис. куб. м, включивши в неї витрати на зберігання.

У свою чергу, "Укргаз-Енерго" заявила, що компанія вимушено пішла на такий крок, оскільки Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України з 1 червня минулого року втроє підвищила загальний тариф на зберігання природного газу в підземних сховищах - до 39,6 грн. за 1 тис. куб. м. Компанія має значні витрати зі зберігання газу, закачаного в підземні сховища в 2006 році (перехідний залишок - більше 3,1 млрд. куб. м). Крім того, "Укргаз-Енерго" цього року має намір передати "Укртрансгазу" на зберігання в підземних сховищах більше 11 млрд. куб. м природного газу, що приведе до ще більших витрат, пов'язаних з його зберіганням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!