Уряд розтринькав гроші на вітрові електростанції – Рахункова палата

Середа, 30 травня 2007, 14:11 -

Міністерство промислової політики за відсутності належного контролю з боку Кабінету міністрів не забезпечило виконання Комплексної програми будівництва вітрових електростанцій та ефективного використання коштів спеціального фонду державного бюджету на зазначені цілі.

Такий висновок зробила колегія Рахункової палати за результатами проведеної перевірки.

Як повідомили в прес-службі Рахункової палати, аудиторами встановлено, що комплексна програма будівництва вітрових електростанцій, реалізація якої в Україні триває вже одинадцятий рік, не виконується за жодним показником, а досягнуті результати та їхні економічні обґрунтування є неадекватними витраченим на її реалізацію державним коштам.

За словами Голови Рахункової палати Валентина Симоненка, у питанні розвитку альтернативних джерел енергії Україна знаходиться в "кам'яному віці".

Реклама:

Однією з головних причин цього, на його думку, є те, що за витрачені півмільярда гривень, котрі не дали адекватних результатів, по суті нікого так і не запитали. У свою чергу Кабінетом міністрів та Міністерством промислової політики не забезпечено цілісного і системного нормативно-правового регулювання питань будівництва вітрових електростанцій.

У повідомленні Рахункової палати говориться, що фінансовий механізм стимулювання розвитку альтернативної енергетики, розробка якого законом "Про альтернативні джерела енергії" у 2003 році доручена уряду, дотепер не впроваджений.

Кабміном не розроблений і не затверджений порядок формування фонду цільового фінансування заходів у сфері альтернативних джерел енергії.

За словами аудиторів Рахункової палати, результати перевірки свідчать, що в 2005-2006 роках і I кварталі 2007 року за загального обсягу фінансування в 173 млн. грн., Мінпромполітики та підприємствами-отримувачами бюджетних коштів з порушенням вимог діючого законодавства неефективно використано 75 млн. грн.

Крім цього, діяльність тендерних комітетів Мінпромполітики та підприємств-отримувачів бюджетних коштів супроводжувалася численними фактами порушень закону "Про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти".

Про результати перевірки колегія Рахункової палати проінформувала Верховну Раду та Кабінет міністрів. Висновок колегії Рахункова палата направила Міністерству промислової політики для усунення виявлених недоліків і порушень.

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: