"Укртатнафта": Татари запросили допомоги росіян у боротьбі проти українців

Вівторок, 29 травня 2007, 11:34

ВАТ "Татнєфть" звернулося до уряду РФ із проханням надати політичну підтримку в конфлікті навколо ЗАТ "Укртатнафта", яке експлуатує найбільший в Україні Кременчуцький нафтопереробний завод (НПЗ).

"ВАТ "Татнєфть", разом з Республікою Татарстан й інші акціонери АТ "Укртатнафта", що підтримують позицію російської сторони, хотіло б звернути увагу Російського Уряду на дії, які робляться групою осіб від імені керівництва Міністерства палива та енергетики й НАК "Нафтогаз України" і не співпадають з позицією офіційної української влади, і надати підтримку російським компаніям в Україні на політичному рівні", - відзначається в прес-релізі компанії, розповсюдженому в понеділок.

"Татнєфть" стверджує, що зараз проти Кременчуцького НПЗ розгорнуто програму корпоративних дій, націлених на незаконне одержання контролю над підприємством через прийняття рішень фіктивними зборами акціонерів про зміну уставу й зміни менеджменту підприємства.

"Татнєфть" й інші російські акціонери "Укртатнафти", що підтримують позицію татарстанської сторони, яким належить в сукупності 56% акцій підприємства, вважають, що ці дії проводяться "в інтересах вузької групи осіб, що виступають від імені керівництва НАК "Нафтогаз України" і Міністерства палива та енергетики", - підкреслюється в прес-релізі.

Реклама:

Компанія відзначає, що управління державним пакетом акцій "Укртатнафти" у 2004 році було передано від Фонду державного майна компанії "Нафтогаз України" за активного сприяння Юрія Бойко, який на той момент очолював НАК, а нині обіймає посаду міністра палива та енергетики.

Компанія також заявила про те, що вона інформована про чергову атаку в судових органах, яка готується від імені НАК "Нафтогаз України" і Мінпаливенерго проти акціонерів "Укртатнафти", що представляють російську сторону, ініціатором якої передбачається зробити Генеральну прокуратуру.

"Татнєфть" вважає за необхідне заявити, що ніякі збори акціонерів не можуть вважатися легітимними, якщо на них не присутні більшість акціонерів компанії, і маніпуляції з виключенням будь-яких акцій при визначенні кворуму зборів (незалежно від наявності суперечок по них) прямо порушують вимоги закону.

Компанія відзначає, що звернення республіки Татарстан і компанії до органів державної влади й особисто до прем'єр-міністра Віктора Януковича із проханням втрутитися в ситуацію, а також вирішити питання про припинення управління НАК "Нафтогаз України" держпакетом акцій "Укртатнафти" і про його повернення до ФДМ України знайшли підтримку Кабінету міністрів - перший віце-прем'єр Микола Азаров призупинив участь НАК у зборах акціонерів "Укртатнафти" 23 травня 2007 року, а також доручив проробити питання повернення ФДМ управління держпакетом акцій "Укртатнафти".

"Однак події останніх днів показали, що група осіб, що діють від імені НАК "Нафтогаз України", не відмовилася від планів незаконного одержання контролю над АТ "Укртатнафта" і видавлювання російських акціонерів", - підкреслюється у прес-релізі.

"Татнєфть" повідомила, що "Нафтогаз України" уже після доручення першого віце-прем'єра України направила "Укртатнафті" чергову вимогу про скликання зборів акціонерів уже на 30 липня 2007 року.

"Укртатнафта" створена в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ, потужності якого розраховані на переробку різних сортів нафти й газового конденсату з річним завантаженням 18,6 млн. тонн.

Акціонери з Татарстану контролюють у цілому більше 55% акцій "Укртатнафти": Міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану належить 28,778% акцій АТ, "Татнєфті" - 8,613% акцій, а дружнім "Татнєфті" компаніям Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія) - 9,96% й 8,336% акцій відповідно.

Українська сторона протягом декількох років заперечує правомірність передачі Seagroup International й Amruz Trading акцій "Укртатнафти". Вищий господарський суд у вересні 2005 року визнав незаконним продаж акцій цим компаніям. Однак Верховний Суд у квітні 2006 року визнав Seagroup International й Amruz Trading законними власниками акцій "Укртатнафти".

Державний пакет акцій "Укртатнафти" у розмірі 43,054% статутного фонду АТ зараз перебуває в управлінні НАК "Нафтогаз України".

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!