Прокуратура: Підприємства, що не повернули борги державі, відповідатимуть за це

Вівторок, 29 травня 2007, 12:19

Прокуратура Києва продовжує перевірку повернення держпідприємствами позик з бюджету, а компанії, які не розплатилися, відповідатимуть у суді.

Про це повідомляє у вівторок прес-служба прокуратури м. Києва.

Прокуратура столиці протягом цього року пред'явила в суди 19 позовів в інтересах держави про стягнення заборгованості й пені на загальну суму понад 41 млн. грн., відзначається у повідомленні.

Як приклад, рішенням господарського суду Донецької області від 13 березня 2007 р. задоволено позов прокуратури Києва до держпідприємства "Макіїввугілля".

Реклама:

З компанії стягнули понад 17 млн. грн. заборгованості за бюджетною позичкою й більше 500 тис. грн. пені. Всього на сьогодні судами розглянуто й задоволено 13 позовів на загальну суму понад 24,1 млн. гривень.

Як роз'яснює прокуратура, державний бюджет на 2004 р. передбачав, що кошти від приватизації державного майна понад установлені обсяги направляються на умовах повернення державним підприємствам.

Останні повинні були погасити заборгованість по зарплаті, що утворилася на 1 січня 2004 року й не була погашена на момент введення в чинність закону "Про внесення змін у закон України "Про Державний бюджет України на 2004 р.".

Міністерство праці та соціальної політики в жовтні-грудні 2004 р. уклало 100 договорів з держпідприємствами для надання позики. Відповідно до умов договору й графіків підприємства-позичальники повинні були рівними частками, починаючи із січня 2005 р., почати погашення кредитів.

Проте, "під час перевірок установлено, що ряд державних підприємств станом на 1 січня 2007 р. взагалі не почав повернення безпроцентної цільової бюджетної позики".

"Несвоєчасне повернення бюджетних позик суперечить економічним інтересам держави, приводить до неповного фінансування державних, соціальних програм і дефіциту бюджету", - сказано у повідомленні прес-служби.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!