"Укркосмос" вибере іноземного партнера з запуску національного супутника

Вівторок, 29 травня 2007, 16:16

Оператор Національної супутникової системи зв'язку державне підприємство "Укркосмос" має намір вибрати іноземного партнера з запуску національного супутника зв'язку до 10 червня.

Про це в інтерв'ю "Інвестгазеті" заявив генеральний директор "Укркосмосу" Олександр Макаров.

З його слів, підприємство провело ряд зустрічей із провідними операторами зв'язку та супутникового мовлення в Європі, які мають свої потужні супутникові угруповання на геостаціонарній орбіті для вибору партнера в проекті зі створення, запуску і експлуатації супутника та інших елементів Національної супутникової системи зв'язку.

"Компанія-оператор, що має значний досвід у Європі зі створення супутникових угруповань і спроможна бути партнером у нашому проекті, знайшлася, і вона може бути названа до 10 червня" - сказав Макаров.

Реклама:

Він зазначив, що партнер організує виготовлення супутника та його випробування, а потім надасть його в експлуатацію українській стороні.

Макаров додав, що весь комплекс робіт оцінюється в 200 млн. доларів, при цьому передбачається, що зарубіжні партнери мають намір використати 50% корисного навантаження супутника, а решта залишається для використання українській стороні.

"Крім того, їх інтерес полягає в розширенні своєї експансії до Східної Європи, Туреччини та Кавказу. Таким чином, наші інтереси збігаються" - сказав Макаров.

Він підкреслив, що, на жаль, в Україні неможливо виготовити необхідний для проекту супутник зв’язку, і українська сторона зацікавлена в залученні до виготовлення апарату світових лідерів у сфері створення супутників зв’язку.

Як повідомлялося, на початку травня Кабмін затвердив план заходів щодо створення національної супутникової системи зв'язку і визначив НКАУ державним замовником національної супутникової системи зв'язку, зокрема національного супутника зв'язку та мовлення.

Уряд визначив держпідприємство "Укркосмос", що входить до сфери управління НКАУ, оператором національної супутникової системи зв'язку.

Кабмін доручив НКАУ до грудня підготувати і провести міжнародний тендер на створення національного супутника зв'язку та мовлення, до липня 2011 року організувати роботи із забезпечення запуску супутника зв'язку та мовлення ракетою-носієм національного виробництва, до грудня 2011 року - забезпечити експлуатацію супутника зв'язку та мовлення на геостаціонарній орбіті засобами національного центру управління та випробування космічних засобів.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!