Регіони скаржаться, що БЮТ провокує бензинову кризу

П'ятниця, 25 травня 2007, 14:38

Партія регіонів просить прокуратуру та Державну податкову адміністрацію перевірити плани Блоку Юлії Тимошенко заявити про майбутнє підвищення цін на бензин. Про це говориться в повідомленні прес-служби ПР. Партія регіонів повідомляє, що їй з достовірних джерел стало відомо, що одна із друкарень Дніпропетровська одержала термінове замовлення від Донецького відділення БЮТ на виготовлення стікерів з написом "Ні – бензиновій кризі!". За інформацією ПР, БЮТ планує розмістити їх на центральних вулицях в обласних центрах країни і на основних автомагістралях.

Партія регіонів вважає, що проміжна мета, яку переслідує БЮТ, полягає в тому, щоб спростувати заяви Кабінету Міністрів про стабільність ринку нафтопродуктів у літній період і штучним шляхом спровокувати підйом цін на паливо. Кінцевою метою акції ПР бачить дестабілізацію ситуації в суспільстві, у чому буде звинувачено Кабмін.

За станом на 25 травня, найвищі ціни на бензин марки А-95 встановилися в Дніпропетровській, Запорізькій області та АР Крим і досягли рівня 4,6 грн./літр. За даними Секретаріату експертно-аналітичної групи Кабміну по ринку нафтопродуктів, середня по Україні ціна реалізації А-95 у роздрібному продажі на 25 травня склала 4,44 грн./літр. Ціновий коридор ціни на бензин А-95 на 20-30 травня встановлений у межах 4,37-4,5 грн./літр.

Ринок роздрібної реалізації нафтопродуктів Дніпропетровської і Запорізької областей фактично монополізований структурами, що входять у групу "Приват". Антимонопольний комітет України неодноразово збуджував розслідування монопольного положення, яке займають на ринку цих областей компанії групи – "Авіаз" та "Сентоза".

Реклама:

Основні бренди групи "Приват" на ринку нафтопродуктів Дніпропетровської і Запорізької областей – "Дніпронафтопродукт". "Запоріжнафтопродукт", "Укрнафта", "Сентоза", "Авіас", "Балу", "Юкон", "Рубікс".

Співвласник групи "Приват" Ігор Коломойский неодноразово називався одним з основних спонсорів Блоку Юлії Тимошенко.

Коли урядом України керувала Юлія Тимошенко, в травні-червні 2005 року мала місце найбільш резонансна криза на ринку нафтопродуктів. Криза характеризувався зникненням нафтопродуктів з роздрібного продажу цілого ряду областей і ажіотажним попитом на паливо в столиці.

Учасники ринку нафтопродуктів тоді обвинуватили уряд Тимошенко в некомпетентності та незаконному тиску на учасників ринку з боку силових структур, а також тимчасово припинили поставки нафтопродуктів на український ринок. Для поновлення роботи ринку президентові Ющенку довелося провести спеціальну нараду з керівниками працюючих в Україні нафтових компаній.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!