Америка матеріально допоможе Україні боротися з корупцією

Середа, 23 травня 2007, 12:56

У вівторок офіційно стартувала спільна українсько-американська програма "Гідна Україна", що буде боротися з корупцією в Україні найближчі два роки.

Як пише в середу газета "Дело", ідея проекту належить українській стороні в рамках співробітництва з корпорацією "Виклики тисячоріччя".

Фінансування програми цілком бере на себе уряд США. Він виділяє Україні 45 мільйонів доларів.

На ці гроші громадські організації і представники "четвертої влади" "будуть проводити постійний моніторинг ситуації з корупцією в країні, ініціювати розслідування фактів дачі хабарів і інформувати про результати громадян".

Реклама:

Раніше фінансову допомогу в розмірі 23,5 мільйонів доларів на боротьбу з корупцією - після відповідного звернення президента Віктора Ющенка - надав Україні Європейський Союз у рамках "Проекту протидії корупції в Україні".

За даними Головного управління державної служби, у 2006 році кількість чиновників, підозрюваних у корупції, знизилася до 5862 у порівнянні з 6111 роком раніше.

Між тим, як пише видання, 26% громадян України стикаються з фактами корупції. Найвищий рівень зловживань серед співробітників ДАІ - у 57,5% випадків міліціонери "хабарничають".

Крім того, понад половина звертань за медичною допомогою супроводжується "подякою" лікарям. При цьому хабар частіше вимагають, ніж пропонують, пише газета.

Відповідно до результатів дослідження Київського міжнародного інституту соціології, більше половини співгромадян переконані, що найбільш ефективним способом вирішення їхніх проблем є саме хабар.

У свою чергу, гендиректор агентства нерухомості "Кварта-сервіс" Віктор Несін зазначає, що "у будь-якій організації, від якої залежить робота ріелторів і оформлення угоди купівлі-продажу нерухомості, доводиться стикатися з корупцією".

"Довідки, які необхідно одержати за три дні, іноді доводиться чекати 2 тижні", - каже він, відзначаючи, що розмір хабара за скорочення часу процедури залежить від об'єкта.

"Наприклад, якщо це звичайна квартира, то заплатити за терміновість доведеться близько 100 доларів; великі об'єкти, частини будинку, офісні приміщення – це вже зовсім інший порядок цін, може бути 1-2 тисячі доларів, а може і 5 тисяч доларів", - заявив директор агентства нерухомості.

За словами гендиректора компанії "Фільмотехнік" Анатолія Кокуші, хабарництво поширене скрізь, де є чиновники.

Водночас, у ГУБОЗ МВС відзначають, що "застати корупціонерів зненацька досить важко", тому що для збору доказів необхідно одержати дозвіл суду, а "нерідко судді знаходяться в дружніх відносинах з безліччю чиновників".

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!