Бойко прогнозує зростання транзиту газу на 30 млрд. куб. м

Понеділок, 21 травня 2007, 10:36

Створення Прикаспійського газопроводу може призвести до збільшення транзиту природного газу по території України на 20-30 млрд. куб. м у рік.

Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

"Будівництво Прикаспійського газопроводу, синхронізоване зі збільшенням видобутку газу в Туркменістані, взагалі призведе до появи на кордонах України додаткових 20-30 млрд. куб. м газу. Це повертає на порядок денний проект газопроводу Новопсков-Ужгород - тобто зростання газового транзиту через нашу територію на 20-30 млрд. куб. м у рік", - сказав він в інтерв'ю щотижневикові "Профіль", опублікованому в понеділок.

Міністр зазначив, що транзитні потужності газотранспортної системи України на даний час завантажені "практично цілком - на 120 млрд. куб. м, що відповідає 80% російського газового експорту".

Реклама:

Будівництво магістрального газопроводу Богородчани-Ужгород, що є частиною газопроводу Новопсков-Ужгород, як вважає міністр, вигідно і Україні, і Росії.

"Реалізувавши проект, Україна одержує можливість завантажити два газопроводи (Торжок-Долина і Ивацевичи-Долина), що простоюють, а Росія - з мінімальними внесками та у найкоротший термін наростити потенціал з експорту газу до Європи на 19 млрд. куб. м у рік", - сказав Бойко.

Глава Мінпаливенерго висловив впевненість у тому, що Україна буде нарощувати обсяги транзиту енергоносіїв, у тому числі природного газу "за рахунок надійності, передбачуваності та взаємовигідності співробітництва".

Як повідомлялося, транзит природного газу по території України до країн Європи в 2006 році через скорочення добору газу споживачами внаслідок аномально теплої погоди скоротився на 6,4% у порівнянні з 2005 роком - до 113,7 млрд. куб. м, до країн СНД - на 1,3%, до 14,7 млрд. куб. м.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!