"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Киргизстан пробачив Україні борги

Понеділок, 21 травня 2007, 17:30

Киргизстан дав принципову згоду не вважати борг України зовнішнім боргом країни. Про це повідомив міністр економіки Анатолій Кінах сьогодні на брифінгу для журналістів.

За його словами, така домовленість була досягнута днями під час засідання міжурядової комісії.

"Ми домовилися, що так звану заборгованість будемо вирішувати шляхом механізмів технічної та гуманітарної допомоги. Ця заборгованість не буде мати статус зовнішнього боргу країни", - сказав Кінах.

Реклама:

При цьому міністр зазначив, що на сьогоднішній день питання про вступ України до СОТ у 2007 році залишається актуальним, однак для цього необхідно, щоб політична ситуація стабілізувалася і налагодилася нормальна співпраця президента, прем’єр-міністра і Верховної Ради. Міністр нагадав, що для вступу до СОТ необхідно прийняти ряд законопроектів, що є невід’ємною умовою для цього процесу. Насамперед, це законопроекти, що формують умови захисту громадян від генетично модифікованих продуктів, що стосуються сертифікації та стандартизації для захистів від неякісної продукції, питання захисту інтелектуальної власності й оподатковування в АПК.

Кінах зазначив, що на сьогоднішній день усі ці питання знаходяться на високій стадії готовності та цілком можуть бути прийняті, як і планувалося раніше, у липні.

Нагадаємо, що на початку квітня Кінах підкреслив, що всі зовнішні зобов’язання України закріплені угодою з Паризьким клубом. Тому уряд України розглядає заборгованість перед Киргизстаном винятково як корпоративну.

Нагадаємо, 12 березня прем’єр-министр України Віктор Янукович та президент Киргизстану Курманбек Бакієв обговорили в телефонній бесіді перспективи підписання двостороннього протоколу між Україною і Киргизстаном про доступ на ринки товарів і послуг, необхідного для завершення вступу України до СОТ.

Киргизстан залишається єдиною країною-членом Робочої групи по вступі України до СОТ, з якою Київ ще не підписав двосторонній протокол.

Після підписання протоколу з Киргизстаном Україна зможе перейти до безпосередніх переговорів з ЄС про створення зони вільної торгівлі.

Киргизька сторона жадала від України відшкодування заборгованості в 27 млн. дол., що виникла при взаєморозрахунках господарських суб’єктів при виході з рублевої зони як державний борг.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!