Васадзе виштовхнув швейцарців з ЗАТ "ЗАЗ"

Понеділок, 21 травня 2007, 18:14

Швейцарська компанія Hirsch&Cie, якій належало 50% акцій ЗАТ "Запорізький автомобілебудівний завод" (ЗАТ ЗАЗ) вибула зі складу акціонерів ЗАТ.

Корпорація "УкрАвто" (контролюється Таріелом Васадзе, який входить до списку фракції БЮТ), володіє 31,7% акцій ЗАТ ЗАЗ прямо і 18,3% - опосредованно через АТ "Автозаз" компанія все ще не надала коментарів щодо змін у складі акціонерів.

Відповідно до повідомлення з посиланням на інформацію, отриману від зберігателя цінних паперів 17 травня, у числі акціонерів, що володіють більше 10% акцій ЗАТ, з’явилися компанії "Ланкрофт проджектс Лімітед", що належить 22,2% акцій ЗАТ ЗАЗ і "Редстоун Менеджмент Лімітед" - 21,96% (обидві зареєстровані в Лондоні).

Реклама:

У той же час, згідно з даними зберігателя цінних паперів емітента, відповідну зміну до реєстру було внесено наприкінці 2006 року.

Нагадаємо, 27 квітня стало відомо, що Укравто придбало 31,67% акцій ЗАТ "Запорізький автомобілебудівний завод", раніше викуплені Зазом за рішенням зборів акціонерів.

Відповідні зміни до реєстру, у результаті яких кількість акціонерів, що володіють більше 10% акцій ЗАТ, збільшилася на одну особу, внесені 25 квітня.

Як повідомлялося, позачергові збори акціонерів ЗАТ ЗАЗ 4 вересня 2006 року прийняли рішення про викуп 31,67% власних акцій з метою подальшого перепродажу.

До зміни в складі акціонерів 50% акцій ЗАТ ЗАЗ належало ВАТ АвтоЗАЗ (80% якого контролює "УкрАвто"), ще 50% — швейцарської Hirsch&Cie. Свого часу купівля 50% акцій АвтоЗАЗа швейцарською інвесткомпанією також була покрита "мороком". Усі спроби визначити дійсного власника цієї заповзятливої групи все рівно привели в Україну.

ЗАТ ЗАЗ випускає легкові автомобілі ЗАЗ (Таврія, Славута), Lanos, Сенс, ВАЗ, Chevrolet, Opel, вантажні автомобілі МАЗ, ТАТА, запасні частини для автомобілів. У 2006 році розпочато випуск автобусів малого класу I-Van з використанням силового агрегату і трансмісії ТАТА.

ЗАЗ у 2006 році збільшив випуск автомобілів більш ніж на 30,3% порівняно з 2005 роком - до 193,113 тис., а в першому кварталі 2007 року випустив 56,37 тис. автомобілів, що на 50,6% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2006 року.

АТ Укравто зареєстровано в 1992 році. Корпорація володіє контрольним пакетом акцій ЗАТ Запорізький автомобільний завод, а також польського автозаводу FSO (Fabrykа Samochodow Osobowych).

Як повідомлялося, швейцарська фінансово-інвестиційна компанія Hirsch&Cie викупила 50% ЗАТ ЗАЗ (тоді СП АвтоЗАЗ-Daewoo) у компанії Daewoo у 2002 році після банкрутства Daewoo Motor.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!