"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерти: бензин в Україні до літа значно подорожчає

Середа, 16 травня 2007, 16:00

У першу декаду травня літр бензину марки А-95 подорожчав у середньому на 15-20 копійок - до 4,2 - 4,3 грн./літр. І до початку літа ціна зросте до 5 грн. за літр, - цитують прогнози операторів ринку інформаційні агенції.

Причиною підвищення вартості бензину фахівці називають подорожчання нафти та початок весняно-польових робіт. 

Так, прес-секретар "Укртатнафти" Сергій Біленький нагадує, що наприкінці квітня - початку травня на аукціоні із продажу вітчизняної нафти ціна сировини виросла на 5%, а нафта російського походження "піднялася в ціні ще більше".

Надії споживачів на стабільні ціни на бензин були пов'язані з розробленою урядом формулою вартості пального в грудні 2006 року. Однак подорожчання бензину поставило під сумнів ефективність формули.

Реклама:

У Міністерстві палива та енергетики підвищення цін вважають виправданим. "Формула працює правильно. Ціни на паливо залежать не від її, а від світових котирувань", - пояснила координатор зв'язків із громадськістю Олена Мостицька.

На думку учасників паливного ринку, ціна на бензин буде підвищуватися і у майбутньому, поки не досягне європейського рівня.

Як вже писала "ЕП", економічні передумови для подальшого росту цін у роздрібному сегменті все-таки є, причому при будь-якому розвитку ситуації на світових ринках. Так, за даними НТЦ "Психея", якщо світові ціни будуть зберігатися на існуючому рівні, травневий ріст цін може скласти порядку 6-8%. Якщо ж світові ціни збільшаться на 5%, український ринок може відреагувати 10-12% подорожчанням бензину і дизпалива на АЗС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!