"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерти не поділяють "нафтового оптимізму" Бойка

Вівторок, 15 травня 2007, 10:18

Експерти застерігають уряд від надмірної ейфорії щодо можливості збільшення обсягів транзиту нафти через територію України.

Як заявив раніше міністр палива й енергетики Юрій Бойко, нафтові домовленості між Росією та Казахстаном дозволяють сподіватися, що через Україну в Європу додатково буде перекачуватися близько 15 мільйонів тонн нафти.

"Мінімізація транзитних послуг сусідніх країн є стратегічною метою Росії в нафтогазовій галузі, тому ще рано говорити про додаткові обсяги транспортування нафти по українських нафтопроводах", - вважає експерт консалтингової компанії ЮПЕКО Сергій Куюн.

Реклама:

Він впевнений, що для збільшення транзитних постачань казахської нафти Україна повинна провести серйозну підготовчу роботу з російською стороною.

"Наше завдання втримати те, що є, не говорячи вже про збільшення, тому що для цього необхідна дуже велика робота. Якщо залишиться все, як було, і Казахстан залишить російські експортні маршрути, то це означає, що ми лише збережемо обсяги", - говорить Куюн.

Водночас експерт прогнозує, що за умов активного україно-російського політичного діалогу може виникнути тенденція до збільшення обсягів транспортування нафти через Україну. На його думку, від цього може тільки виграти європейський споживач.

Korrespondent.net

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!