Участь України у видобутку російського газу відкладається через політичну кризу

П'ятниця, 11 травня 2007, 15:32

Участь українських компаній у проектах з видобутку природного газу на території Російської Федерації відкладається через політичну кризу в Україні, повідомив міністр палива й енергетики України Юрій Бойко в інтерв’ю Времени новостей.

Україні було запропоновано брати участь у двох проектах. "Мова йде про великі родовища зі свердловинами, захищеними запасами, що розташовані по трасі існуючих газопроводів. Для затвердження висновків експертів потрібна була згода вищих керівників Росії та України, - пояснює Бойко. - Через складну політичну ситуацію, в нас, зустріч на вищому рівні не відбулася. Але вона відбудеться, як тільки розв’яжеться криза".

Україна при цьому не хоче змінювати власну участь у видобутку російського газу на власні газотранспортні активи: "Про обмін активами мови не було. Говорилося, що українські компанії зможуть одержати доступ до ресурсної бази на території Росії, оскільки Газпром уже допущений на газовий ринок України", - сказав глава Мінпаливенерго.

Реклама:

"У зв’язку з лютневим рішенням парламенту України про посилення державного контролю над магістральними газопроводами, Київ погоджується говорити тільки про будівництво нових трас газопроводу. Бойко розповів, що в квітні український уряд запропонував реалізувати угоду від 2002 року про спільне будівництво 200-кілометрової ділянки Богородчани-Ужгород.

"Цей проект відповідає як інтересам України, так і Росії, що зможе шляхом відносно невеликих вкладень одержати приріст транзиту до 19 млрд кубометрів у рік", - констатував Бойко. - Для будівництва нової ділянки газопроводу ще у 2004 році відведена земля, "підписані всі документи, аж до контрактів", і "тепер усе залежить від бажання російської сторони".

"NEWSru.com"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!