"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Оприлюднено проект Податкового кодексу від Кабміну Януковича

Середа, 18 квітня 2007, 16:40

Проект Податкового кодексу (ПК) передбачає поетапне зниження податкового навантаження на платників податків.

Про це йдеться в прес-релізі, який знаходиться на сайті Мінфіну.

Проектом передбачено зниження ставки оподаткування податком на прибуток з 25% до 20% - за умови реінвестування прибутку. З моменту введення в дію ПК відбудеться поетапне зниження загальної ставки податку на додану вартість з 20% до 18%.
Мінфін пропонує у новому кодексі ввести стимулююче оподаткування на основі інноваційно-інвестиційних преференцій. Так, у функціонуванні податку на прибуток передбачені пільги з енергозбереження.

Новим ПК пропонується встановити скорочений термін відшкодування ПДВ (за результатами двох звітних періодів) для платників, що мають значні інвестиційні витрати.

Реклама:

Для суб’єктів підприємницької діяльності, які реалізують інвестиційні проекти на територіях пріоритетного розвитку, пропонується запровадити нові принципи податкового стимулювання інвестиційної діяльності у регіонах, виходячи зі стандартів Угоди про субсидії та компенсаційні заходи системи угод ГАТТ/СОТ.

Мінфін сподівається, що після введення ПК підвищиться фіскальна ефективність податків за рахунок розширення податкової бази, покращення адміністрування, зменшення масштабів ухилення від сплати податків.

ПК передбачає запровадження нових правил визначення звичайної ціни згідно із міжнародними принципами трансфертного ціноутворення та додаткові офшорні застереження, направлені на упередження втрат бюджету. Крім цього в ПК удосконалено порядок обчислення податку від операцій з об’єктами інтелектуальної власності.

Щодо оподаткування фінансового сектору, запропоновано здійснити перехід на змішану систему оподаткування для страхових організацій. Для банків пропонуються зміни правил формування страхових резервів, наближені до міжнародних принципів їх обчислення.

Проект ПК передбачає впровадження нових підходів у визначенні бази оподаткування ПДВ. Крім того, передбачається запровадити електронну систему адміністрування ПДВ.
З метою підтримки окремих галузей народного господарства та малого підприємництва в проекті Податкового кодексу передбачена можливість застосування окремими платниками спеціальних режимів оподаткування.

Зокрема, для суб’єктів малого підприємництва передбачено застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. До об’єкта оподаткування єдиним податком для юридичних осіб включено всі доходи, отримані платником податку за звітний (податковий) період, а не лише виручку від реалізації продукції.

Проектом Податкового кодексу передбачається, що, якщо в процесі розгляду справи про ухилення від сплати податків на будь-якому етапі платник податків сплачує спірну суму – кримінальна справа закривається. Також встановлено досить високий поріг, лише після перевищення якого буде можливе кримінальне переслідування платника податків, який ухилився від сплати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!