"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" погрожує порвати стосунки з "Вінницягазом"

П'ятниця, 13 квітня 2007, 19:03

НАК “Нафтогаз України” найближчим часом розгляне питання розірвання договірних відносин щодо використання та обслуговування державного майна і газорозподільних мереж з боку ВАТ “Вінницягаз”.

Про це «proUA» повідомили у прес-службі “Нафтогазу України”

Як зазначили у прес-службі, рішення зумовлене незаконною відмовою керівництва “Вінницягазу” надати документи Ревізійній комісії підприємства для проведення обов’язкової перевірки фінансово-господарської діяльності за 2006 рік, а також негативними результатами роботи підприємства.

Збитки за результатами роботи ВАТ “Вінницягаз” у 2006 р. склали 31 млн. грн., що у 2 рази більше аналогічного показника 2005 року. Кредиторська заборгованість протягом минулого року зросла на 63,5 млн. грн. та склала 392 млн. грн., при цьому дебіторська заборгованість на кінець 2006 р. становила лише 247 млн. грн.

Реклама:

«Це означає, що навіть при 100% розрахунку боржників з Товариством, “Вінницягаз” не зможе розрахуватися по своїх зобов’язаннях», - зазначають в прес-службі.

Незважаючи на збитковість підприємства, ВАТ “Вінницягаз” у 2006 році витратило близько 60 млн. грн. на юридичні, консалтингові, страхові та інші послуги, не пов’язані з основною діяльністю підприємства. Це дає підстави підозрювати керівництво ВАТ “Вінницягаз” у незаконній розтраті фінансових коштів та зловживанні своїм службовим становищем.

НАК “Нафтогаз України” як розпорядник найбільшого державного пакету акцій ВАТ “Вінницягаз” звернувся із заявою до Генеральної прокуратури з проханням провести комплексну перевірку діяльності ВАТ “Вінницягаз” та керівництва підприємства. У разі продовження порушення законодавства України з боку менеджменту “Вінницягазу”, Компанія ініціюватиме передачу державних газорозподільних мереж Вінницької області в управління ДК “Укргазмережа”, про що офіційно поінформовано приватних акціонерів підприємства.

До складу ВАТ “Вінницягаз”, окрім центрального офісу, входять ще 29 філій у місті Вінниця та районних центрах області, у яких ведеться облік споживачів та їх розрахунки за отриманий природний газ. Це робить облік розрахунків непрозорим та дає підстави для його викривлення.

Розподільчий рахунок ВАТ “Віннциягаз”, на який надходять кошти за природний газ від населення, відкрито у ВАТ “ВА-Банк”, який володіє 17,3% акцій Товариства. При цьому розподіл коштів на рахунку здійснюється лише о 10 годині наступного дня, тобто отримані підприємством кошти деякий час залишаються у розпорядженні банку.

Нагадуємо, станом на 1 січня 2007 р. кредиторська заборгованість ВАТ “Вінницягаз” перед ДК “Газ України” за отриманий газ складає 178,2 млн. грн.

НАК “Нафтогаз України” володіє 47,05% акцій ВАТ “Вінницягаз”, ВАТ “ВА-Банк” - 17,3%, ТОВ “Еталонінвест ЛТД” - 24%, ЗАТ “VAB Страхування” – 8,77%.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!