Європа: Поки що рано говорити про українські яйця

Понеділок, 5 березня 2007, 19:37

Європейська Комісія хотіла би прояснити ситуацію навколо деяких повідомлень ЗМІ, у яких йшлося про можливість здійснення експорту молока та яєць з України до країн ЄС. У той час, як було досягнуто певного прогресу у напрямку відкриття такого виду торгівлі, ще залишається здійснити низку процедур, перш ніж Україна отримає дозвіл на ввезення зазначеної продукції до ЄС.

Про це йдеться у прес-релізі Представництва Європейської Комісії в Україні, текстом якого володіє "Економічна правда".

Як уже широко повідомлялося, нещодавно було зроблено значний крок уперед у цьому відношенні завдяки тому, що своїм рішенням 2007/115/ЕС, яке набрало чинності 24 лютого 2007 року, Європейська Комісія затвердила останні плани моніторингу українських молока та яєць.

Затвердження таких планів є важливим, але не остаточним етапом процесу надання дозволу на експорт продукції третіх країн до ЄС.

Реклама:

Що стосується молочних продуктів, то раніше відповідним державним органам України було направлено перелік детальних питань щодо контролю за рівнем здоров'я тварин і населення у цій галузі.

Нині Європейське продовольчо-ветеринарне бюро (ЄПВБ) вивчає відповіді на ці питання, що може зайняти кілька тижнів. У випадку позитивного висновку ЄПВБ буде організовано візит до України для проведення інспекції на місцях. У ході цієї інспекції вивчатиметься відповідність рівня безпеки здоров'я тварин і продуктів харчування у молочній галузі стандартам ЄС.

У разі отримання позитивних результатів інспекції ЄПВБ, українська влада має надати перелік підприємств молочної галузі, щодо яких вона гарантуватиме дотримання законодавства ЄС про норми гігієни. Такі підприємства будуть включені до списку компаній третіх країн, уповноважених здійснювати експорт і продаж молока у будь-якій країні-члені ЄС.

У відношенні яєць Європейська Комісія попросила українську владу надати гарантії, що усі яйця, які доправлятимуться до ЄС, будуть пастеризовані. Тільки у цьому випадку експорт українських яєць до ЄС буде дозволено.

Усі вище перераховані процедури є стандартною практикою для будь-якої третьої країни, яка має намір здійснювати експорт продукти тваринництва до ЄС.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!