Ющенко: методи приватизації "Луганськтепловоза" псують імідж України

Четвер, 29 березня 2007, 16:11
Президент України Віктор Ющенко заявив, що сьогодні до конкурсу, на якому було продано "Луганськтепловоз", виникає багато питань.

"Якщо капіталізацію пакету, що продавався ("Луганськтепловоза". – "ЕП".), за ринковою ціною було оцінено приблизно в 425 млн. грн., то виникає питання: чому ФДМ визначив стартову ціну цього об’єкта у 292 млн. грн.? – заявив Віктор Ющенко. – До речі, самі експерти Фонду очікували виручити від продажу підприємства від 400 млн. грн. до 2 млрд. грн. Чому у нас такі експерти, чи таке розходження?".

"Стосовно процедури проведення самого конкурсу. Хотів би підкреслити лише одне слово – "конкурс", – сказав президент. – Конкурс – це коли у заході беруть участь декілька покупців, формується конкретна ціна, і тоді ця процедура не викликає ніяких сумнівів".

"Чому з чотирьох учасників було допущено тільки двоє? Чому двоє учасників відносилися до одної господарської структури?, – зазначив Віктор Ющенко. – По суті, назвати це конкурсом дуже важко".

"В ділових та експертних колах цей тендер вже назвали "кулуарним", – повідомив президент. – Таке визначення цілком відповідає природі організації цих торгів".

Реклама:

"На мій погляд, в Україні з’являються тривожні тенденції, коли, починаючи з другого півріччя минулого року, в такому ж ручному режимі було приватизовано Комсомольське рудоуправління, АХК "Укрнафтопродукт", – сказав президент. – Я пригадую, як у 1998-1999 роках була безконкурсна приватизація, за якої у нас було продано, здається, 7 обленерго. І за кожне з них платили до 10-11 млн. грн. Всі ж інші об’єкти, які продавалися по мінімальному конкурсу, обходилися 80 млн. грн., 90 млн. грн. Набільший, здається, в 110 млн. грн.".

"Хочу сказати відверто, що тут є багато питань, – зазначив президент. – Я розумію складні соціальні умови на об’єкті, розумію наскільки влада і керівництво заводу хотіли б поставити крапку в цьому питанні, не мучити колектив, який залежить від роботи цього підприємства. Мені їх реакція цілком зрозуміла і імпонує".

"Але з іншого боку я переконаний, що якраз такий підхід до приватизації наносить надзвичайно глибоку втрату позитивному іміджу України в цих питаннях," – заявив президент Віктор Ющенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!