Азаров: У нас немає інвестиційно непривабливих регіонів, є лише "непривабливі чиновники"

П'ятниця, 23 березня 2007, 19:24

Всі борги економічно активних підприємств перед Пенсійним фондом, як наголошував Віктор Федорович Янукович, мають бути погашені до 1 червня, - заявив на нараді за участі керівників міністерств, відомств і обласних державних адміністрацій перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров, якого цитує прес-служба Мінфіну.

"При цьому треба раз і назавжди розібратися, щоб така ганебна ситуація більше ніколи не виникала на економічно активних підприємствах, а також "розчистити" ситуацію на підприємствах, які ліквідовано, визнано банкрутами чи відбувається відновлення платоспроможності", - заявив Азаров.

Перший віце-прем’єр наводив кричущі факти нехтування найважливішими соціальними зобов’язаннями.

Так, зараз розслідується кримінальна справа щодо одного з банків, який не сплатив до Пенсійного фонду збору із продажу валюти у сумі 1,5 мільярда гривень.

Реклама:

"Театром економічного абсурду" назвав Азаров ситуацію, коли в Тернопільській, Волинській, Рівненській, Кіровоградській, Херсонській областях обсяг пенсій перевищує обсяг заробітної плати, при цьому регіональні адміністрації розводять руками, посилаючись на "інвестиційну непривабливість" територій.

Міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв підкреслив, що найвищий ріст заборгованості демонструють підприємства житлово-комунального господарства, які знаходяться в сфері управління місцевих адміністрацій.

Уряд в кінці минулого року ставив перед президентом питання про відповідальність 5 глав обласних адміністрацій, а у січні – іще 3 – за незадовільну роботу з погашення заборгованості із зарплат і пенсійних відрахувань.

Наразі сам президент поставив вимогу погасити таку заборгованість і визначитися з персональною відповідальністю керівників, які не контролюють ситуацію.

Також Папієв запропонував терміново розробити законопроект щодо створення відповідно до рекомендацій Міжнародної організації праці Гарантійної установи – фонду, який вирішить проблему повернення боргів підприємств, що ліквідовано або щодо яких триває процедура банкрутства.

"В Україні немає інвестиційно непривабливих регіонів, - відкинув надумані аргументи Микола Азаров. – Всюди надлишок виробничих потужностей, вдосталь електроенергії, дешева кваліфікована робоча сила. У нас є "непривабливі чиновники", чия згубна безініціативність прямо погіршує життя людей. Тому ніякі виправдання щодо накопичення заборгованості із заробітної плати і, відповідно, із пенсійних відрахувань, не приймаються. Йдеться про життєві потреби людей, притому найбільш незахищених. Вся наша робота – для них. Уряд вимагає щотижнево аналізувати стан погашення боргів і приймати відповідні управлінські, правові рішення".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!