"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мін'юст США довідався, хто стоїть за RosUkrEnergo

Середа, 21 березня 2007, 17:06

Мін'юст США завершив розслідування, присвячене з'ясуванню справжніх власників швейцарської компанії RosUkrEnergo, що здійснює поставки газу в Україну.

Про це повідомляє на своєму сайті Асоціація незалежних споживачів газу зі штаб-квартирою в Амстердамі, передає "Обком".

Офіційно результати розслідування поки не оголошені. Джерела, близькі до розслідування дали зрозуміти, що за RosUkrEnergo дійсно ховаються інтереси підприємця Семена Могилевича, якого ФБР оголосило в міжнародний розшук за звинуваченням у шахрайстві, корупції й рекеті, говориться в повідомленні.

Крім того, за інформацією джерела, свої інтереси в RosUkrEnergo мають високопоставлені українські чиновники й політики, зокрема міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

Реклама:

Виступ українського міністра на енергетичному саміті в Лондоні було зім'ято питаннями журналістів щодо його зв'язки із кримінальними колами та можливості розриву контрактів з РУЕ у зв'язку з новими фактами.

Комісія, що проводила розслідування, перевірила також ряд офшорів, через які Юрій Бойко проводив сумнівні угоди, пов'язані з торгівлею паливом. Один з таких офшорів, Collide S.A., Rue des Bains 33, 1205 Geneva, POB 162, так само як і РУЕ зареєстрований у Швейцарії.

Юрій Бойко завжди спростовував інформацію про свій зв'язок з "Росукренерго" і Могилевичем, хоч і не заперечував факту знайомства з останнім.

Нові результати розслідування можуть мати серйозні фінансові наслідки для RosUkrEnergo, і можуть зірватися плани компанії по проведенню IPO, відзначається в публікації.

Раніше представники РУЕ офіційно оголосили про намір розмістити акції в Лондоні, щоб залучити кошти для інвестицій у газову інфраструктуру.

Коментуючи підняту в доповіді європейської організації "Енергетична безпека для Європи" тему про зв'язок RosUkrEnergo із представниками кримінального світу, член спостережної ради Centragas Holdings Роберт Шетлер-Джонс нагадав, що перевірка Raiffeisen Bank показала, що компанія прозора.

Представник Raiffeisen Bank Вольфганг Пучек заявив наступне:

"Було три питання, на які ми повинні були знайти відповідь. - По-перше, чи були в клієнта якісь зв'язки із кримінальними справами. По-друге, чи має клієнт зв'язки з відомими злочинцями. Відповіддю на ці два питання було чітке "ні", - заявив Пучек.

"Третє питання: чи були в клієнта зв'язки з відомими злочинцями в минулому. Тут виникли деякі питання", - додав представник Raiffeisen Bank.

Британська влада також має намір з'ясувати до кінця, чиї інтереси стоять за РУЕ.

Палата громад парламенту Об'єднаного Королівства зацікавилася доповіддю про вплив РУЕ на європейський газовий ринок, підготовленою Дослідницьким центром з енергетичної безпеки Європи й має намір провести парламентське розслідування.

IPO компанії "Росукренерго" стане неможливим, якщо британська влада прийде до тих же висновкам відносно РУЕ, що й Мін'юст США, - вважає джерело в Лондоні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!