"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зовнішні борги України будуть рости весь 2007 рік

Середа, 21 березня 2007, 19:19

Високі темпи обсягів зовнішньої заборгованості збережуться в 2007 році, після чого значно знизяться в 2008 році у зв'язку з переорієнтацією великих українських компаній з боргового на акціонерне фінансування й зниженням темпів росту внутрішнього кредитування.

Таку думку висловили аналітики "Укрсиббанку", повідомляє ЛігаБізнесІнформ.

За їхніми словами, високі темпи росту валового зовнішнього боргу України (ВВД) в останньому кварталі 2006 року були обумовлені виборами й тривалою політичною невизначеністю, внаслідок чого більшість позик були відкладені на другу половину року.

"У той же час під кінець року значно покращилася толерантність інвесторів до українського ризику, що дозволило українським компаніям займати більше й дешевше. Свою лепту в зростання валового боргу внесли й зовнішні запозичення уряду: з 1,9 млрд. дол. зовнішніх позик торік близько 1,6 млрд. дол. довелися на IV квартал 2006 року", - відзначають експерти.

Реклама:

У структурному розрізі зобов'язання українських резидентів виглядають у такий спосіб: ледве менше половини всієї суми (45%) заборгував небанківський сектор, 24% доводиться на сектор держуправління, 25% на банки, 4% - на борги між підприємствами й 2% - на органи грошово-кредитного регулювання (НБУ).

Частка банківського сектора буде продовжувати збільшуватися у зв'язку з ростом внутрішнього кредитування: експерти допускають, що під кінець року біля третини зовнішнього боргу України буде ставитися до банківського сектора.

У той же час, тенденція зменшення частки державного сектора буде тривати, незважаючи на те, що держава всі частіше віддає перевагу зовнішньому ринку запозичень внутрішньому.

"За нашими оцінками, обсяг зовнішніх запозичень держави в 2007 році може в кілька разів перевищити обсяг розміщених ОВГЗ (облігацій внутрішнього держпозики, - ред.)", - підкреслили в "Укрсиббанку".

По даним Національного банку України, на 1 січня 2007 року ВВД досяг $54,29 млрд., що склало 51,16% ВВП.

У порівнянні з 1 січня 2006 року сумарний обсяг зовнішнього боргового фінансування виріс на 37%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!