"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США набудує у Європі газопроводів, щоб насолити "Газпрому"

П'ятниця, 16 березня 2007, 12:14

Як альтернативу російському "Газпрому" США побудують ряд газопроводів у Європі.

Про це заявив у четвер на слуханнях у конгресі США заступник держсекретаря США по країнах Європи та Євразії Деніел Фрід, повідомляє ЛігаБізнесІнформ з посиланням на РИА "Новости".

"У міру того, як ці газові проекти будуть розвиватися, вони стануть "південним коридором" інфраструктури, що запропонують чесну і прозору конкуренцію масованій мережі газопроводів "Газпрому", що знаходиться і розширюється в Північній Європі", – сказав Фрід.

"Південний коридор зможе змінити стратегічну карту Євразії, запропонувавши Європі більшу надію на поставки великих обсягів природного газу, що дозволять забезпечити диверсифікованість і відхід від залежності, яка поглиблюється, від одного постачальника або однієї мережі", – підкреслив заступник держсекретаря США.

Реклама:

За його словами, центром "цих великих стратегічних зусиль" буде Туреччина.

Фрід нагадав, що за сприяння США вже побудований і діє нафтопровід Баку-Тбілісі-Джейхан, що вступив до дії у липні 2006 року і за кілька років "досягне пропускної потужності в один мільйон барелей нафти на добу".

У найближчий час запрацює "супутній газопровід" Баку-Тбілісі-Ерзурум, по якому до Туреччини піде азербайджанський природний газ, сказав дипломат.

Серед інших проектів він назвав нафтопровід Самсун-Джейхан в обхід Босфорської протоки для перекидання нафти з чорноморського узбережжя Туреччини до средиземноморського порту Джейхан.

"Цей конкретний проект, можливо, уже готовий стати комерційно привабливим", – сказав заступник держсекретаря.

"Ми зараз стоїмо на порозі нових інвестицій, що будуть спиратися на трубопроводи Баку-Тбілісі-Джейхан та Баку-Тбілісі-Ерзурум і допоможуть євроатлантичному співтовариству зміцнити свою енергетичну безпеку", – заявив Фрід.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!