"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія не дасть за свій флот Україні ні копійки більше і прапори не спустить

Четвер, 15 березня 2007, 15:53 -

Росія не має наміру погоджуватися на зміну розміру орендної плати за розміщення на території України Чорноморського флоту РФ, а також не збирається спускати свої прапори.

Про це заявив статс-секретар, заступник міністра закордонних справ Росії Грігорій Карасін в інтерв'ю газеті "Красная звезда", що передало посольство Росії.

"З нашого боку неодноразово заявлялося, що розмір орендної плати не підлягає обговоренню. Вона встановлена міждержавною угодою, що може бути змінена тільки на підставі взаємної згоди сторін. Нашої згоди не буде", - заявив російський дипломат.

"Що ж стосується розмов про об'єкти, що нібито незаконно використовуються флотом, то ми вже не раз казали: заяви, що лунають з української сторони, не підтверджуються фактами", - додав він.

Реклама:

При цьому Карасін висловив очікування, що одним з результатів інвентаризації стане "внесення повної ясності в це питання".

На питання про судові суперечки щодо приналежності навігаційно-гідрографічних об'єктів, статс-секретар заявив:

"Росія неодноразово звертала увагу української сторони на те, що логіка судового варіанту неминуче веде до ескалації напруженості навколо об'єктів Чорноморського флоту. На жаль, так і виходить, а це неприпустимо і неприйнятно".

"Сподіваємося, що наші партнери все-таки зроблять висновки, і пошук вирішення проблеми буде вестися винятково за столом переговорів", - додав він.

Щодо вимог України спускати російські прапори в Севастополі, Карасін заявив, що відповідно до закону про державний прапор Росії її прапор щодня піднімається в місцях постійної дислокації військових частин і окремих підрозділів Збройних Сил Росії, до яких відноситься і Чорноморський флот.

"Використання державної символіки є, таким чином, частиною внутрішнього життя військових формувань флоту. По базових угодах Україна взяла зобов'язання поважати статус військових формувань і не втручатися в їхнє внутрішнє життя. Як на мене, все ясно", - додав він.

Коментуючи заяви окремих політиків, що в 2017 році Чорноморський флот повинен буде залишити територію України, Карасін зазначив, що існуюча угода укладена на 20 років з можливістю продовження.

"Час, коли треба буде визначатися по суті, ще попереду. І використовувати цей час, на наш погляд, треба не для підштовхування флоту до виходу, а для вирішення конкретних проблем у дусі зміцнення співробітництва і взаєморозуміння між Росією й Україною. Життя саме розставить усе по своїх місцях", - додав він.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: