"Газпром" не може купити "Бєлтрансгаз"

Середа, 14 березня 2007, 15:31

Російська монополія не може укласти угоду купівлі-продажу пакета акцій білоруського "Бєлтрансгазу", термін підписання якого минає 1 червня.

Уряд Бєларусі має намір знизити вартість газу на внутрішньому ринку країни з 160 до 140 доларів за тисячу кубометрів.

Для цього Мінськ готовий скасувати націнку в розмірі 18 доларів за тисячу кубометрів за послуги "Бєлтрансгазу" для місцевих споживачів, зробивши газотранспортну систему республіки збитковою.

Перший заступник прем'єр-міністра Бєларусі Володимир Семашко заявив 13 березня, що Мінськ готовий зберегти націнку "Бєлтрансгазу", як того вимагає російська сторона, але лише після 1 січня 2011 року, коли 50% акцій компанії буде володіти "Газпром".

Реклама:

Таким чином, влади Бєларусі планують у 2007–2010 роках скасувати націнку, що дозволить знизити ціну для промислових споживачів республіки.

Мінськ також озвучив ще одну умову для збереження націнки: російська сторона повинна забезпечити повне завантаження білоруської газотранспортної системи. Сьогодні вона завантажена на 50%.

Джерело в газовій монополії пояснило, що оцінка "Бєлтрансгазу" не передбачала зобов'язань "Газпрому" по заповненню газотранспортної системи "Бєлтрансгазу" на 100%.

Крім того, "Газпром" вимагає реєстрації договору в Москві в рамках російського законодавства, однак Семашко вимагає реєстрації договору в Бєларусі.

"Газпром" збирається придбати половину акцій "Бєлтрансгазу" у рахунок плати за російське паливо. Дії Мінська спрямовані в першу чергу на компенсацію зростання внутрішніх цін на паливо після підвищення цін на нього Росією.

Ukroil

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!