Ющенко подав Морозу "домашню роботу", виконану за Януковича

Вівторок, 13 березня 2007, 19:46

Президент Віктор Ющенко направив до Верховної Ради новий варіант законопроекту про внесення змін до закону про держбюджет-2007 для збільшення розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

За словами керівника Головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Олександра Шлапака, поданий у вівторок законопроект враховує всі показники соціальних стандартів, що запропоновані урядом.

Водночас він передбачає збільшення соціальних стандартів за рахунок додаткових джерел доходів – "і в жодному разі не шляхом зростання бюджетного дефіциту", повідомляє прес-служба президента.

"Ми вийшли на ті параметри й ті терміни, які пропонує уряд. Ми залишили в своєму законопроекті всі додаткові видатки, які уряд планував здійснити у своєму законопроекті. Єдине, в чому залишаються принципові розбіжності між нами і урядом – це питання відповідних компенсаторів", - наголосив Шлапак.

Реклама:

За його словами, "президент направляє інший законопроект, оскільки співпраці з урядом з приводу доопрацювання єдиного законопроекту в нас не вийшло".

Шлапак зазначив, що експерти НБУ, Мінекономіки та неурядових аналітичних інституцій передбачають, що навіть незначне зростання дефіциту буде "надзвичайно неприємним сигналом" для зовнішнього ринку та інвесторів. "І ми хочемо переконати уряд не робити цього", - наголосив він.

Шлапак пояснив, що за урядовими розрахунками для фінансування усіх видатків необхідно додатково віднайти 7,6 млрд. грн., з яких 4,61 млрд. грн. - безпосередньо для підвищення соціальних стандартів.

Усі ці видатки передбачено профінансувати за рахунок додаткових надходжень з податку на прибуток (1,17 млрд. грн.), податку на додану вартість (3,17 млрд. грн.), плати за видачу та переоформлення ліцензій (0,12 млрд. грн.), акцизного збору із ввезених товарів (0,04 млрд. грн.), надходжень до спецфонду бюджетних установ (0,11 млрд. грн.).

Водночас, за словами Шлапака, Ющенко пропонує врахувати додаткові джерела надходжень до бюджету, на які не звернув увагу уряд.

"Йдеться про податки на доходи фізичних осіб у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати – це 1 млрд. 275 млн. грн.; додаткові надходження до пенсійного фонду, очікувані у зв'язку із збільшенням фонду оплати праці – понад 3 млрд. грн.; зменшення видатків на житлові субсидії – 392 млн. грн.", - сказано в повідомленні.

Шлапак також підкреслив, що "немає потреби у закладеній в бюджеті субвенції в 230 млн. грн. на розвиток інфраструктури регіонів".

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!