"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держспоживстандарт: В українських ресторанах 40% продуктів були забраковані

Середа, 7 лютого 2007, 15:26 -

У ІV кварталі 2006 року територіальні управління Держспоживстандарту здійснили перевірку якості та безпеки продукції підприємств ресторанного господарства.

У цілому було перевірено 1625 підприємств, на 1547 (95,2%) з яких було зафіксовано 7859 порушень.

Як повідомили в Держспоживстандарті, була перевірена якість і безпека товарів на загальну суму 3,94 млн. грн., з яких забраковані й зняті з реалізації товари на суму 1,51 млн. грн. (38,3%).

Найпоширеніші порушення: відсутність документів щодо якості й безпеки (46% забракованої продукції), відсутність належної інформації (46%), а також реалізація товарів з терміном придатності, що закінчився (2%).

Реклама:

Крім того, були зафіксовані невідповідності продукції вимогам нормативних документів (17%).

Аналіз результатів перевірок свідчить, що практично в кожній галузі підприємства ресторанного господарства відпускають продукцію неповною мірою й масою, при цьому нерідко відсутні супровідні документи, у тому числі щодо якості й безпеки, технологічні та калькуляційні карти.

Дуже часто ресторани не дотримуються норм закладки сировини при готуванні їжі, порушують технологічні процеси й правила торгівлі.

За результатами перевірок до адміністративної відповідальності було притягнуто 1848 осіб, до яких застосовані адміністративні санкції на суму 244,6 тис. грн.

До 1022 суб'єктів господарювання застосовані адміністративно-господарські санкції на суму 339,8 тис. грн.

Нагадаємо, в 2006 році обсяг товарообігу вітчизняних підприємств, що здійснюють свою діяльність у сфері роздрібної торгівлі й ресторанного господарства, склав 123,7 млрд. грн., що на 25,3% більше, ніж за аналогічний період 2005 року.

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: