Нехай Росія просто керує українською трубою - Азаров

Вівторок, 6 лютого 2007, 10:00

Спільне керування газотранспортною системою (ГТС) України разом з російськими партнерами дозволить скоротити видатки на її втримування й реконструкцію, а доступ до російських родовищ газу здешевить його для українських споживачів, уважає перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров.

"Ніхто віддавати нікому у власність газотранспортну систему України не буде. Мова йде тільки про спільне керування. Ми в цьому зацікавлені. Адже ми щорічно витрачаємо величезні суми на реконструкцію й підтримку її в робочому стані", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дєло", опублікованому у вівторок.

Азаров підкреслив, що ціль дій уряду - одержати більш дешевий газ.

"Ринкова ціна на газ для України зараз непід'ємна. Ми ніяк не можемо отямитися після дворазового підвищення ціни. Участь у розробці родовищ (у РФ – "ЕП") здешевить газ. Адже є трубопровід, що йде з Росії, Середньої Азії безпосередньо до України", - відзначив перший віце-прем'єр.

Реклама:

За його словами, роздмухують скандал навколо газотранспортного консорціуму "політичні відставники", які хочуть себе в такий спосіб реанімувати.

Він нагадав, що немає ніяких заперечень, коли йдуть переговори про видобуток газу Україною в Лівії, хоча системи доставки його звідти в Україну немає.

"Коли ми просимо концесію в Туркменії, ніхто не піднімає галасу. Але ж газ відтіля транспортувати ми будемо по російських трубах", - додав Азаров.

Як повідомлялося, президент Росії Путін 1 лютого заявив, що Україна зацікавлена брати участь у видобутку газу в Росії в обмін на доступ російської сторони до керування її газотранспортною системою. За його словами, Росія готова обговорити такі пропозиції, зокрема, знову повернутися до питання про створення газотранспортного консорціуму (ГТК) по керуванню й розвитку ГТС України.

Опозиційні фракції БЮТ і "Наша Україна" заявили, що мають намір блокувати намічене на 6 лютого відкриття чергової сесії Верховної Ради до заслуховування прем'єр-міністра України Віктора Януковича відносно цієї заяви Путіна.

"Інтерфакс-Україна"


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!