Росія заманює Україну в "газову" пастку

Вівторок, 6 лютого 2007, 11:08

Екс-депутат парламенту, експерт по енергетичних питаннях Олександр Гудима вважає, що обіцянки Росії допустити на свою територію Україну для видобутку природних енергоресурсів небезпечні й можуть стати пасткою для України.

Про це він сказав в інтерв'ю Українській службі "Бі-Бі-Сі".

Відповідаючи на запитання, чи був би газотранспортний консорціум рівноцінним обміном на можливий доступ України до розробки російських газових родовищ, Гудима сказав, що Європейський союз критикує Росію й Путіна за те, що Росія не погоджується вперто підписувати й ратифікувати енергетичну хартію.

"Що це означає? Що всі розмови про доступ українців, німців або французів на ринок видобутку нафти або газу в Росії не мають ніякого значення, тому що Росія не ратифікувала енергетичну хартію. Тобто будь-яка компанія може завести серйозні активи в Росію. Те, що відбулося на Далекому Сході, - компанію з англійським капіталом, що була заснована на Далекому Сході, і через 5 років після того, як вона вийшла на серйозний видобуток нафти, вона через тиск із боку фіскальних органів Росії змушена була продати контрольний пакет "Газпрому", - відзначив він.

Реклама:

На уточнююче питання, чи не може це бути пасткою України, Гудима відповів: "Абсолютно вірно".

"ЄС сьогодні не вкладає кошти в Росію винятково з тієї причини, що це може бути пастка як для ЄС, так і для України. Поки законодавчо Росія не надасть свої транзитні можливості для транспортування нафти або газу по своєму трубопровідному транспорті в Європу або Україну, говорити про серйозність доступу українських або європейських компаній на видобуток нафти й газу в Росії абсолютно несерйозно. Тим більше, якщо Україна замість тієї пастки, де залишається шматочок якогось сала, віддасть п'ятдесят на п'ятдесят, про що говорив Янукович. Але ми вже маємо "РосУкрЕнерго", ми вже маємо "УкрГазЕнерго", ми знаємо, що 50 на 50 означає повне управління й повний контроль Російської Федерації", - додав екс-депутат.

Нагадуємо, раніше міністр палива й енергетики Юрій Бойко завірив, що уряди України й Росії домовилися про видобуток Україною російського газу в Сибіру.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!