Кабмін відмовиться від посередника у відносинах з "Газпромом"?

Понеділок, 5 лютого 2007, 11:20 -

Кабінет міністрів відмовиться від послуг посередника-монополіста "УкрГазЕнерго" і обіцяє вже в наступному році повернутися до контрактів, які були підписані в 2003–2004 р. прямо між РАО "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", повідомив напередодні віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв.

Клюєв уже заявляв, що український уряд веде переговори з "Газпромом" щодо повернення до газових угод 2002–2004 р., які є більше вигідними для України.

Про це віце-прем'єр-міністр із питань ПЕК заявив на економічному форумі в Брюсселі.

Однак, 30 січня, за результатами переговорів у Москві між міністром палива й енергетики Юрієм Бойко й головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером ця заява не знайшла свого підтвердження.

Як повідомила прес-служба "Газпрому", зокрема, результатом переговорів стало узгодження обсягів поставок природного газу в Україну на період 2008–2009 р.

Реклама:

Нагадаємо, після "газової війни" між Україною та РФ наприкінці 2005 — початку 2006 р. було ухвалено рішення перейти на ринкові відносини в розрахунках за російський газ.

У результаті переговорів, єдиним постачальником усього імпортного газу в країну стала компанія "РосУкрЕнерго", утворена в липні 2004 р. і зареєстрована у Швейцарії та здійснює комерційну діяльність з 1 січня 2005 р.

Акціонерами компанії на паритетних засадах виступили 100-відсоткові дочірні структури "Газпромбанку" та "Райффайзен Інвестмент АГ".

5-річний контракт із "РосУкрЕнерго" на поставку російського газу в Україну підписаний у січні 2006 р. на базі загальноприйнятої формули ціни. Тоді ж був зафіксований тариф на транспортування російського газу по території України в розмірі 1,6 долара за 1 тис. кубометрів на 100 км (оплачується в грошовій формі).

2 лютого 2006 р., у розвиток січневих домовленостей, НАК "Нафтогаз України" і "РосУкрЕнерго" на паритетних засадах створили спільне підприємство ЗАТ "УкрГазЕнерго". Основним напрямком його діяльності є поставка природного газу й інших видів енергоресурсів споживачам України.

Ukroil

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: