Медведько: вітчизняного газу українцям вистачає на 22%

Середа, 28 лютого 2007, 15:05

Генеральний прокурор Олександр Медведько заявляє, що в Україні потреба споживачів у вітчизняному газі задовольняються тільки на 22%.

Про це він сказав у середу, виступаючи на розширеному засіданні Генпрокуратури, присвяченому стану прокурорського нагляду за дотриманням законодавства в нафтогазовидобувній сфері.

За словами генпрокурора, Україна займає третє місце з видобутку газу, однак за останні 5 років обсяги геологорозвідувальних робіт скоротилися вдвічі, а на сьогодні "потреба споживачів у вітчизняному газі задовольняються лише на 22%".

Говорячи про проведені прокуратурою перевірки (наприкінці 2006-го початку 2007-го), Медведько зазначив, що серед порушень у нафтогазовидобувній сфері поширена: незаконна видача ліцензій на розробку свердловин, безліцензійний видобуток газу, порушення фінансово-господарської діяльності.

Реклама:

"НАК "Надра України" природний газ власного видобутку для потреб населення не поставлявся, а реалізовувався винятково комерційним структурам", - зазначив генпрокурор.

Він підкреслив, що по висновках ГлавКРУ недоотриманий прибуток підприємств від реалізації газу по інвестиційних договорах склав 93 млн. дол.

Також, за словами генпрокурора, всупереч закону про оренду державного майна складаються збиткові договори оренди свердловин, що заподіює значну шкоду інтересам держави.

"Встановлено багато фактів, коли суб'єкти господарювання без спеціального дозволу здійснювали видобуток корисних копалин", - сказав він.

Медведько зазначив, що системними були порушення також у фінансово-господарській діяльності. За словами Медведько, у цій сфері порушено 121 кримінальну справу, до суду спрямовано 40, відшкодовано в ході досудового слідства понад 57 млн. грн.

"В основному, ці справи були порушені наприкінці року", - зазначив він.

Спираючись на статистику, виробництво за даними кримінальним справами, генпрокурор відзначив необхідність активізації їхнього розслідування і звернувся до прокурорів приділити належну увагу розслідуванню цих кримінальних справ.

Також генпрокурор доручив своєму заступникові Віталію Щьоткіну взяти під особистий контроль розслідування всіх кримінальних справ у нафтогазовидобувній сфері, і докласти максимум зусиль, щоб до кінця першого півріччя цього року ці справи були спрямовані до суду.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!