Ірак поділить нафту між етнічними групами

Вівторок, 27 лютого 2007, 11:11

Кабінет міністрів Іраку підписав законопроект про управління нафтовою галуззю держави, а також про розподіл частини доходів, одержуваних від продажу нафти, між етнічними й релігійними групами країни.

Врегулювання цього питання через законодавчу ініціативу було одним із ключових вимог США, які погоджували це з подальшою підтримкою іракського прем'єр-міністра Нурі аль-Малікі (Nuri al-Maliki).

Тепер законопроект буде переданий для схвалення в парламент Іраку.

У ньому зазначено, що доходи від продажу нафти будуть направлятися на єдиний рахунок, після чого їх розподілять по 18 провінціями Іраку залежно від кількості населення.

Реклама:

В уряді країни думають, що схвалений парламентом закон почне діяти вже в травні 2007 року.

Ірак має треті за обсягом запасами нафти у світі, більша частина з яких розташована на півдні країни, де більшість населення - шиїти, або на півночі країни, де проживають курди.

Суніти, які живуть переважно в західних і центральних районах країни, побоюються, що не одержать грошей від продажу нафти у випадку, якщо ситуація в країні стабілізується, а обсяги нафтовидобутку збільшаться.

Рішення кабінету міністрів затвердити закон про нафту, було прийнято на два місяці пізніше крайнього строку для прийняття закону. Цей час пішов на узгодження законопроекту із представниками курдської громади.

Іракській нафтовій промисловості необхідні багатомільйонні інвестиції, однак через нестабільність іноземні інвестори воліли не вкладати гроші в Ірак. До війни в країні добували близько 3 мільйонів барелів нафти в день, з яких більше 2 мільйонів барелів ішло на експорт.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!