Івченко: Бойко звільнив Шелудченка, бо хоче ліквідувати "Нафтогаз"

Четвер, 22 лютого 2007, 17:19 -

Екс-глава НАК "Нафтогаз" Олексій Івченко вважає, що звільнення Володимира Шелудченка з посади голови правління "Нафтогаза" є наслідком політики керівництва Міністерства палива та енергетики на чолі з міністром Юрієм Бойком.

Івченко думає, що з приходом у Мінпаливенерго Бойка здійснювалися дії, спрямовані на те, щоб штучно послабити "Нафтогаз", "загнати його в борги і, зрештою, віддати в розпорядження приватним структурам, підконтрольним Росії".

Першим кроком у цьому напрямку, вважає Івченко, було розпорядження нинішнього міністра, відповідно до якого компанія "Укртрансгаз", що є дочірньою компанією "Нафтогазу", повинна була здобувати технологічний газ, необхідний для забезпечення транзиту, не в "Нафтогазі", а в "РосУкрЕнерго", що призвело до росту заборгованості компанії перед російсько-швейцарською структурою.

Після того, як ціна газу зросла з $95 до $130 за тис. куб. м, компанія просто не мала коштів для компенсації витрат на більш дорогий газ, оскільки ставка оплати за надані нею послуги по транзиту російського газу підвищена не була.

Реклама:

За словами Івченка, з іншого боку, "Нафтогаз" змусили розірвати договори з західно-українськими підприємствами по газопостачанню і газифікації (облгазами), котрі не погодилися перейти під контроль "РосУкрЕнерго".

Екс-керівник "Нафтогазу" також вказує на відомі переговори, що сталися між Україною і Росією щодо обміну газовими активами. Зокрема, про можливу передачу української газотранспортної системи (ГТС) під контроль Росії.

При цьому було оголошено про створення при "Нафтогазі" компанії "Укргазмережі". На думку Івченко, це фактично означає ліквідацію "Нафтогазу".

"Шелудченко не підтримував таких дій і не хотів візувати подібні розпорядження, оскільки розумів, до яких наслідків це призведе, і що саме він, як керівник "Нафтогазу", буде нести відповідальність за розвал компанії", - вважає Івченко.

Як повідомлялося, у середу міністр палива та енергетики Бойко заявив, що Кабмін звільнив керівника НАК "Нафтогаз" Шелудченка. За словами міністра, підставою для звільнення Шелудченка стала його власна заява.

"Ми розглянули його заяву і задовольнили його", - сказав Бойко.

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: