У 2005 році українці дали хабарів на 15 млрд. грн.

Середа, 21 лютого 2007, 10:31

За даними глобальної громадської організації Transparency International, що веде боротьбу проти корупції, у 2005 році український народ дав хабар чиновництву в розмірі 15 млрд. грн.

Це майже стільки ж, скільки Україна витратила в тому ж році на житлово-комунальне господарство. За даними Poverty Reduction Strategy Papers (PRSP) у 2003 році 75% населення вважало, що корупція поширена в центральних органах влади і 62% населення зіштовхувалися з корупцією за останні 5 років. Найбільш корумпованими вважаються система охорони здоров'я, у питаннях регулювання малого і середнього бізнесу, система освіти, земельні питання.

За результатами дослідження міжнародної організації IFES проведених у листопаді 2005 року 40% населення України вважає, що боротьба з корупцією, що ведуть органи влади не приносить результатів, і 29% вважають, що бажання влади боротися з корупцією зменшується.

Ще в червні 2006 року міністр юстиції Сергій Головатий зазначав, що 63% українців готові дати хабар і, самими корумпованими є органи, що повинні вести боротьбу проти корупції - це ДАІ, податкова, судова система, заклади медицини, освіти...

Реклама:

Таке положення істотно знижує потенціал держави, підриває рівень добробуту громадян, підсилює нерівність і несправедливість, сприяє росту організованої злочинності, ослабленню економіки. У результаті ситуація стала небезпечною для життя, убивство рядового жителя може відбутися в будь-який час і безкарно.

Для протидії росту корупції в Україні, стартував новий проект "Достойна Україна". Його презентація пройшла 20 лютого в будинку Луганського міського центра зайнятості.

Представник проекту Наталя Суходольська розповіла про те, що проект, який реалізується за підтримки Агентства США по міжнародному розвитку (USAID), розрахований на два роки і має на меті підтримку незалежного суспільного моніторингу, представництво і захист суспільних інтересів у пріоритетних сферах боротьби з корупцією.

Обком, Городские новости

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!