Україна та Росія розглядають три варіанти розвитку газотранспортного консорціуму

П'ятниця, 2 лютого 2007, 11:29

Україна та Росія розглядають три сценарії подальшого розвитку газотранспортного консорціуму.

Про це пише газета "Коммерсант-Украина" з посиланням на джерело в уряді України.

За словами джерела, найрадикальніший зі сценаріїв – максимальної інтеграції – передбачає створення транснаціональної корпорації, у статутний фонд якої Україна передасть акції "Укртрансгазу", який володіє всіма магістральними газопроводами в Україні, а Росія – ресурсну базу (родовища із щорічним видобутком 30-50 млрд. куб. м газу поблизу від трубопроводів, який легко видобувається).

Другий, менш радикальний, сценарій передбачає створення СП, що одержить ті ж активи в концесію.

Реклама:

По третьому, "найм'якішому" з варіантів, за словами представника Кабінету Міністрів, Україна та Росія повернуться до раніше створеного й бездіяльного з 2006 року СП "Міжнародний консорціум по управлінню газотранспортною системою України", по якому Росія лише одержує доступ до управління газопроводами України.

Крім того, ведеться пайове будівництво нових газопроводів і видаються ліцензії на нові родовища.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Віктор Янукович 1 лютого заявив, що допускає об'єднання газотранспортних активів з Росією тільки на паритетних умовах, при яких би забезпечувалося питання енергобезпеки України.

Як повідомили в прес-службі віце-прем'єра Андрія Клюєва, для розвитку газотранспортного консорціуму потрібно внести зміни в Конституцію України в частині виведення магістральних газопроводів зі списку стратегічних державних об'єктів.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!