Лукашенко забезпечить Латвію українською електроенергією

Понеділок, 19 лютого 2007, 11:56

Завдяки ініціативі президента Бєларусі Олександра Лукашенка Латвія буде одержувати електроенергію, вироблену в Україні на одній з атомних електростанцій - Рівненській АЕС.

У найближчому майбутньому Лукашенко має намір здійснити офіційний візит до України. Керівник Бєларусі збирається підписати з президентом Віктором Ющенком меморандум про співробітництво двох країн в енергетичній сфері, повідомляє ЛігаБізнесІнформ з посиланням на латвійське видання Telegraf.

Одна з найбільш важливих угод дозволить забезпечити в майбутньому транзит української електроенергії через Бєларусь до Латвії, Литви та Польщі. Така можливість з'явиться після будівництва високовольтної лінії електропередач (ЛЕП), що з'єднає Рівненську АЕС та підстанцію Мікашевічі (Бєларусь).

Рівненська АЕС є третьою за величиною українською атомною станцією - у 2006 році на ній вироблено 15,9 млрд. кВт/год електроенергії при коефіцієнті використання встановленої потужності в 63%. Таким чином, Рівненська АЕС має достатні потужності для поставок електроенергії і до Латвії.

Реклама:

Раніше в Бєларусі говорили про те, що після будівництва ЛЕП Рівне-Мікашевічі білоруси збираються щорічно закуповувати в Україні до 2,5 млрд. кВт/год. Інша справа, що поки не оголошено про конкретні плани щодо будівництва даної лінії електропередачі, тому немає навіть приблизної ясності з термінами її введення в експлуатацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error
Підпишіться на наші повідомлення!