"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В секретаріаті стурбовані прихованою приватизацією української ГТС

Понеділок, 19 лютого 2007, 16:20

У секретаріаті президента стурбовані прихованою приватизацією газотранспортної системи, що відбувається на даний час.

Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента Арсеній Яценюк на селекторній нараді з головами облдержадміністрації в понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що, на превеликий жаль, і далі здійснюється схема приватизації газотранспортної системи.

"Мова не йде про магістральну систему. Вона сьогодні вже нікому не цікава, тому що угода про транзит відповідного газу підписана на п'ять років і, вибачте, за умовами цієї угоди незалежно від того, яка буде вартість газу, що, власно кажучи, формує собівартість цього перекачування, Україна повинна нести цей тягар", - сказав Яценюк.

Реклама:

Він наголосив, що питання полягає в тому, що "тепер здійснюється відповідна купівля остаточного кінцевого споживача". За словами Яценюка, "йде відповідна купівля підприємств, які постачають ті чи інші енергетичні ресурси для фізичних і юридичних осіб".

"Тобто, за таких умов виникає дуже серйозна стурбованість про те, що ми можемо залишитися тільки з трубою, і будемо експлуатувати її протягом досить тривалого часу, та ще й не за рентабельними ставками, а всі інші будуть керувати тим, хто буде знаходитися на кінцевих точках споживання газу", - зазначив він.

Яценюк підкреслив, що сьогодні простежується абсолютно чітке монопольне утворення в електроенергетичному секторі держави і цей процес підсилюється тим, що далі проходить схема приватизації ГТС.

Він зазначив, що процес створення конкурентного середовища в Україні не рухається. "Ми зупинилися, застопорилися на цьому питанні", - сказав він.

"Якщо є певні процеси приватизації, то це, як правило, приховані процеси приватизації", - зауважив Яценюк.

Він додав, що це в основному стосується об'єктів енергетики, відкрита приватизація яких була здійснена в останні кілька років у різних областях України.

"Таким чином, думаю, що питання енергобезпеки держави лежить сьогодні в найбільшій площині інтересів вищих посадових осіб України. І всі ті речі, що стосувалися, у тому числі, підписання або непідписання декларації, уже сьогодні зрозуміло, хто їздив, як їздив і звідки, власне кажучи, були пропозиції", - зазначив Яценюк.

За його словами, основні питання, які стоять сьогодні - це як реалізувати енергетичну стратегію. "Не можна починати бесіду про обмін активами, не розуміючи, що взагалі відсутня енергетична політика як така як на колишньому пострадянському просторі, так і в Європейському Союзі", - наголосив Яценюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!