"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко підтримав Адамкуса в "антиросійських" настроях

Четвер, 15 лютого 2007, 12:04 -

Президент Віктор Ющенко підтримує ініціативу президента Литви Валдаса Адамкуса щодо координації зусиль країн-транзитерів.

Про це голова держави сказав в інтерв’ю журналістам у четвер.

Коментуючи заяву Адамкуса у Вашингтоні, Ющенко зазначив, що підтримує ці ініціативи і вважає, що відповідний політичний діалог необхідно розвивати.

Водночас він зауважив, що поки що на офіційному рівні відповідних змістовних переговорів по даній темі не було.

Реклама:

"Хоча, безумовно, розуміння є, і не тільки в політичних колах, про те, що транзитна діяльність держави є окремою економічною діяльністю, яка повинна гармонізуватися і інтегруватися з аналогічними економіками партнерів", - наголосив Ющенко.

Президент нагадав, що у своєму виступі в Мюнхені він підкреслював, що невід’ємним компонентом формування єдиного європейського енергетичного ринку мають стати країни-транзитери.

"Це окрема економіка, це окрема система інтересів, яка повинна гармонізуватися в рамках загальноєвропейського оптового ринку", - наголосив він, додавши, що це правильна політика, яка потребує окремого розділу при розробці енергетичної стратегії Європи.

Ющенко привітав той факт, що за останні півроку Європа відгукнулась на заклики України щодо посиленої уваги до регіону Центральної Азії.

"Я сподіваюсь, що найближчим часом ми будемо свідками розробки спеціальної енергетичної стратегії ЄС-Центральноазійський регіон і, безумовно, в цьому контексті Україна та інші країни-транзитери не повинні бути забуті", - підкреслив Ющенко.

Він наголосив, що країни-транзитери повинні стати однією з концепцій європейського енергетичного проекту.

Як повідомлялося, Адамкус, перебуваючи 13 лютого у Вашингтоні, заявив, що Литва спільно з Україною та Білоруссю розробляє стратегію на повалення домінації російських енергоресурсів на ринку країн Східної Європи.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: