Росія спробує поглинути українську економіку – експерт

Вівторок, 13 лютого 2007, 10:36

Державні холдинги, що формуються в Росії, у сфері енергетики та оборонної промисловості будуть намагатися зайти в Україну.

Таку думку висловив в інтерв'ю журналу "Профіль" виконавчий директор Інституту системного моделювання Сергій Дяченко, повідомляє "Обком" з посиланням на УНІАН.

"У Росії формуються наймогутніші державні холдинги в галузі енергетики, оборонної промисловості і т.д. По суті, це те ж транснаціональні корпорації.... І вони однозначно будуть заходити або намагатися зайти в Україну. Нам необхідно не боротися, а визнати, зрозуміти цей процес і знайти в ньому своє гідне і вигідне для нас місце", – вважає експерт.

За його словами, варто очікувати спроб приватизації росіянами українських оборонних підприємств або "Укртелекому".

Реклама:

"Такі заводи, як "Южмаш", "Мотор-Січ" та інші, росіяни будуть намагатися включити у свої технологічні ланцюжки", - уточнив Дяченко.

"По суті, Росія пропонує Україні вибір: або вона в найближчі роки стає її близьким технологічним і політичним партнером, або відносини з нею переводяться в площину відносин з іншими незалежними економічними партнерами. І ціна на газ монополіста, яким є Росія, буде тоді зовсім іншою", – упевнений він.

За його словами, у "помаранчевих" урядів, які погано сприймалися в Москві, був дуже гарний шанс прагматично підійти до поставок російського газу до України.

"Вони пішли цим шляхом, але не встигли пройти його до кінця. Уклали загальні договори, але їхню основну проблематику відрегулювати не встигли. А зараз уже пізно. І політика знову буде домінувати над економікою. Українська карта – не остання на виборах президента Росії. Її будуть грати всі претенденти", – зазначив Дяченко.

Виконавчий директор Інституту системного моделювання Дяченко працював начальником інформаційно-аналітичного управління Мінпаливенерго, головою наглядацької ради "Харківміськгазу", був помічником секретаря РНБОУ, коли цю посаду займав Володимир Горбулін, працював у Кабміні і Секретаріаті президента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!